У Лозівській тергромаді завершили опалювальний сезон та почали підготовку до наступного

photo 2021 04 16 12 54 21

Про підсумки опалювального сезону у 2020-2021 роках, підготовку котелень і мереж до наступного сезону та про модернізацію системи теплопостачання у місті Лозова поінформували заступник Лозівського міського голови Денис Петренко, директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев та директор КП «Тепловодосервіс» Сергій Войцехович під час пресконференції 16 квітня.

Опалювальний сезон у Лозовій завершили 13 квітня. Продовжують працювати три котельні, які опалюють стаціонарні відділення № 1, у Катеринівці і № 2, на мікрорайоні та психо-неврологічний диспансер у Панютиному. У дитячих садках температурний режим підтримують з допомогою електрообігрівачів. Технічно опалювати окремо дитсадки немає можливості.

Станом на 1 квітня 2021 року КП «Теплоенерго» забезпечує послугою теплопостачання 325 багатоповерхівок: 261- будинки комунальної власності, 3 – житлово-будівельні кооперативи, 61- ОСББ. Об’єкти соціальної сфери: 16 – закладів освіти, 11 – медицини, 7 – культури. 300-та будинків обладнані загально будинковими лічильниками тепла.

– В опалювальному сезоні 2020-2021 років у Лозовій та смт Панютине працювало 16 котелень і 1 топкова, – розповідає директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев. – Проблемні питання в роботі котелень були пов’язані як із зовнішніми, так і внутрішніми факторами. Серед зовнішніх факторів – не стабільне електропостачання котелень. Так, за опалювальний сезон аварійно, без попередження електропостачання різних котелень припинялось 74 рази. Серед внутрішніх факторів – основним безумовно є фізична зношеність котельного обладнання, особливо котельні по вул. Свободи, 2. Так, під час опалювального сезону доводилось 13 разів зупиняти котли та переходити на інші, для проведення ремонту поверхонь нагріву. Це ще раз доводить нагальну необхідність реконструкції системи теплопостачання міста, – наголошує Сергій Малишев.

Також керівник поінформував, що на теплових мережах виникало 34 локальних пошкодження, які вчасно ліквідовувалися. Найдовше упродовж трьох годин ліквідовували аварію на 1-му мікрорайоні. Там у наслідок перепадів температурного режиму порвало мережі. Усі інші аварії були усунені ще у більш короткий термін.

У період опалювального сезону найбільше число скарг, яке надходило від населення – це претензії до температурного режиму і помешканнях. Після обстеження у 80% виявлялося, що температурний режим відповідає нормам й скарги необґрунтовані. У разі ж підтвердження обґрунтованості скарги виявлялися причини, які могли призвести до незадовільної роботи внутрішньо будинкової системи. Й майже в усіх випадках – це недоліки технічного стану будинку. Також під час перевірок виявляли випадки несанкціонованого втручання у тепломережі, облаштування теплого полу, виведення опалення на балкон. Від таких дій страждають сусіди, – говорить Сергій Малишев.

На КП «Теплоенерго» склалася складна ситуація з боргами. Населення за теплову енергію заборгувало 133 мільйона гривень. КП «Теплоенерго» винен НАК «Нафтогаз» 84 мільйона гривень за спожитий газ.   Збитків, яких зазнало підприємство за опалювальний сезон 2020-2021 років, у наслідок підвищення ціни за газ та його доставку й транспортування, складає майже 58 мільйонів гривень. Боргів по заробітній платі на підприємстві немає.

  • – Борги підприємства перед НАК «Нафтогаз» це болюче питання, – говорить заступник Лозівського міського голови Денис Петренко, – і як виходити з цієї ситуації поки що ми не знаємо. Усі збитки лягли на плечі підприємства, тарифи для населення у цьому опалювальному сезоні не піднімали. Щоб розпочати наступний опалювальний сезон потрібно розрахуватися з НАК «Нафтогаз» за спожитий природній газ на 90%.

Про роботу КП» Тепловодосервіс» в опалювальний сезон 2020-2021 років поінформував його директор Сергій Войцехович. Це підприємство обслуговує шість котелень, які знаходяться у різних населених пунктах: Миколаївці, Катеринівці, Єлизаветівці та три у Краснопавлівці й три топкові. – У період опалювального сезону підприємство відпрацювало добре, – говорить Сергій Войцехович, – майже не виникало складних аварійних ситуацій. У разі відключень електроенергій вчасно переходили на дизельні генератори й не припиняли роботу котелень. Стосовно заборгованості, а підприємство надає комплекс послуг з теплопостачання, водопостачання і водовідведення, обслуговування будинків, вивіз побутового сміття, загальна сума складає 23 мільйона 614 тисяч гривень. Заборгованість підприємства перед НАК «Нафтогаз» складає більше 7-ми мільйонів гривень.

Керівники обох комунальних підприємств вже затвердили плани ремонтних робіт на тепломережах у період підготовки до нового опалювального сезону 2021-2022 років. Наразі розпочали гідравлічні випробування мереж котелень, пізніше такі ж роботи проведуть на внутрішньо будинкових мережах. Після їх проведення відкоригують плани ремонтів.

Директор КП «Теплоенерго» Сергій Малишев поінформував про хід реалізації проєкту з модернізації системи теплопостачання міста Лозова. Він реалізується за кредитні кошти Європейсього інвестиційного банку. Вартість проєкту 14 мільйонів євро. Наразі, з п’яти міжнародних тендерів проведено три. Група з реалізації проєкту оцінює тендерні пропозиції з «Нагляду за відновленням та будівництвом мереж водопостачання, газопостачання та теплопостачання, реконструкції котелень у Лозовій». До кінця травня група планує також завершити оцінку тендерних пропозицій щодо реконструкції котельні на 6 мікрорайоні «ТРП-10». Заявки подали чотири учасники: компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів, французька та дві українські. Орієнтовно у травні мають оголосити тендер на реконструкцію інших п’яти котелень, а у червні – на реконструкцію теплопостачальних та водопровідних мереж.  

–>

Джерело: Лозівська міська рада