Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймищах

2

  З початком весняно-літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія,сальмонельоз, холера,черевний тиф, паратиф, лептоспіроз). З метою застереження громадян від цих захворювань   нагадуємо прості правила, які допоможуть залишатися здоровими.

  Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побутової обстановки; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.

   Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють в зовнішнє середовище – у грунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку.

  Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини і найбільший ризик зараження в літньо-осінній період з переважним ураженням дітей дошкільного віку.

  Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Розвиток хвороби залежить від характеру самого мікроба, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів потрапляння мікробів в організм.

Вес­на-лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження киш­ко­вих ін­фекцій. Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ви­їзд на від­по­чи­нок за ме­жі пос­тій­но­го міс­ця про­жи­ван­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих во­дой­мах.

У теп­лу по­ру ство­рю­ють­ся спри­ят­ли­ві умо­ви і для збе­ре­жен­ня збуд­ни­ків киш­ко­вих ін­фекцій у зов­нішньому се­ре­до­ви­щі, і для їх роз­мно­жен­ня в про­дук­тах хар­чу­ван­ня. Все це ро­бить во­ду і їжу не­без­печни­ми в епі­де­мі­оло­гіч­но­му від­но­шен­ні.

  Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях:

  • хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, “стертій” формі);
  • бактеріоносії (люди, які виділяють збудників, але самі не хворіють). Бактеріоносіями можуть бути люди, які перенесли хворобу, так і ті, що не хворіли нею раніше;
  • сальмонельозом можна також заразитися від домашніх тварин і птахів.

   Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
 Зараження відбувається, як правило, при вживанні харчових продуктів і води, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми. Вони можуть бути занесені в рот і брудними руками.

   Ознаки захворювання:

 Збудники гострих кишкових захворювань (хвороботворні мікроби, віруси), їх токсини (отрути) вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура, порушується діяльність серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу – висока температура.

При болях у животі, блювоті, пронос, підвищенні температури не займайтеся самолікуванням, – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

   Як захиститися від кишкових інфекцій?

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
• для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

• не пити воду з випадкових вододжерел;

• купатися тільки в спеціально відведених місцях;

• при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

• воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

• не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

• молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;

• овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;

• для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;

• не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

• мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;

• всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;

• кип’ятіть воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді

• не купатись в заборонених місцях та закритих водоймах.

 

Лозівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

–>

Джерело: Лозівська міська рада