Без довідки: змінився список документів для виїзду за кордон чоловіків з інвалідністю

Українці з інвалідністю усіх груп більше не мають права перетинати кордон України на підставі довідки МСЕК.

Інвалідам під час війни дозволили перетинати кордон України із людьми, що їх супроводжують, необмежену кількість разів. Проте, як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я, уряд виключив із пункту 2 статті 2 Постанови Кабміну № 57 Кабміну від 27 січня 1997 року Правил перетину державного кордону громадянами України довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, форма первинної облікової документації № 157−1/о. Крім того, готується реформа системи роботи МСЕК.

“Міністерство охорони здоров’я активно працює над розв’язанням проблем у роботі МСЕК, у тому числі й для унеможливлення будь-яких проявів корупції в їх діяльності. Широкомасштабна агресія Російської Федерації проти України та мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання “підзаробити” на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінації та належним чином на це відреагували”, — наголосив Віктор Ляшко.

Довідка до акта огляду МСЕК за формою первинної облікової документації № 157−1/о є дублює інформацію із виписки з акта огляду МСЕК, яка направляється до соціальних служб для здійснення подальших виплат та пільг соціального призначення. Форма № 157−1/о застосовується при винесенні рішення МСЕК про встановлення групи, причини і строку інвалідності.

Довідка до акту МСЕК містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк встановлення інвалідності, висновок про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій та видається після огляду лікарями МСЕК.

Як зазначають представники МОЗ в поясненні до заборони використання довідки, довідка не містить даних, які дозволяють ідентифікувати особу, яка її надає, тому наявні ризики щодо можливості її підроблення.


397