Чи дійсно Києво-Печерська Лавра перейшла до ПЦУ: відповідь мінкульту

У Мінкульті повідомили, що на сьогодні мова не йде про передавання Києво-Печерської Лаври до Православної церкви України.

Про це поінформував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він підкреслив, що насправді відбулась реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” в монастирі, який знаходиться навпроти території Верхньої Лаври і входить до відання заповідника.

“Юридична особа “Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) УПЦ (МП) зареєстрована багато років тому за адресою вул. Лаврська, 15 (Нижня Лавра). Новостворена юридична особа “Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) УПЦ (ПЦУ) зареєстрована за адресою вул. Лаврська, 14 (Церква Феодосія Печерського, що безпосередньо поруч із Верхньою Лаврою). На це є належна згода Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, – написав очільник Мінкульту.

Ткаченко наголошує, що церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ. Він нагадав, що власність всієї Києво-Печерської Лаври перебуває у володінні держави, але обтяжена угодами укладеними в різні часи та на різних умовах.

“Згідно рішення РНБО Кабінету Міністрів України доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника”, – підсумував міністр культури та інформаційної політики.


155