Екс-посадовця Міністерства оборони викрили на розтраті понад 100 млн грн

СБУ провела обшук у Богдана Хмельницького, йому оголосили підозру

Працівники СБУ викрили колишнього керівника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України на розтраті державних коштів.

Як повідомила СБУ в середу, 1 лютого, СБУ, цей посадовець закупив для ЗСУ майже 3 тис. бронежилетів на понад 100 млн грн. Втім, за даними кількох незалежних експертиз, ці вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів.

Наразі, за матеріалами СБУ, екс-посадовцю оголосили підозру в:

  • перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань;
  • привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем;
  • вчиненні кримінального правопорушення групою осіб.

Як зауважили в СБУ, санкція цих статей ККУ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

СБУ не називає імені підозрюваного екс-посадовця, однак дотепер цю посаду обіймав Богдан Хмельницький, якого звільнили наприкінці січня.

Крім того, СБУ повідомила, що ініціювала відкликання цієї партії неякісних бронежилетів на склади Міноборони. Також у спецслужбі додали, що проводять слідчі дії щодо інших посадовців у секторі безпеки й оборони, які можуть бути причетними до протиправної діяльності та шкодять державній безпеці.

Пізніше генпрокурор Андрій Костін повідомив, що, крім Хмельницького, також було повідомлено про підозру екс-заступнику Міністра оборони за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.

Імені посадовця він не вказав, але «Українська правда» пише, що йдеться про В’ячеслава Шаповалова. Він подав у відставку на тлі скандалу із закупівлями продуктів харчування для тилових частин ЗСУ.

Також повідомлення про підозру вручили чинному працівнику Міноборони Володимиру Терещенку. Його підозрюють у заволодінні коштами та службовому підробленні. За словами Костіна, перебуваючи на посаді заступника директора підприємства оборонно-промислового комплексу, він уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих чотирьох двигунів та двох головних редукторів до авіатехніки.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter