Переїзд дав поштовх втілити мрію

Христина і Петро Жукові – молоде подружжя. Вона зі Львова, він з Маріуполя. До війни вони щасливо жили в Приазов’ї, багато подорожували Україною і світом, планували втілювати власні стартапи. Коли почалася війна, вони, як і багато маріупольців, не вірили, що це зачепить їхнє місто настільки серйозно, і хотіли перечекати бомбардування. Та коли виїхати таки довелося, подружжя втратило все, що встигло нажити. Крім собаки – з ним і поїхали до Львова.

Однак цей переїзд дав поштовх до того, щоб реалізувати свою мрію, яку Петро і Христина давно плекали – виробляти авторські чаї Mounsea із сублімованих ягід і фруктів. Жукові зареєструвалися підприємцями, щоб працювати офіційно і вносити свою лепту у перемогу, а згодом і відбудову країни, зокрема свого Маріуполя.

«Всі втікали з міста, а ми рвалися у Маріуполь»

Молода пара має романтичну історію знайомства. Христина львів’янка, але довго у рідному місті не прожила – на закінчення навчання переїхала до Києва, потім деякий час жила у Вінниці, багато подорожувала. Одного разу вона приїхала у Маріуполь туристкою. Петра їй порекомендували спільні знайомі як місцевого, який може показати місто. Дівчина приїхала до Маріуполя і додому повернулася лише за своїми речима. Вона прожила в іншому кінці країни чотири роки.


Христина та Петро біля Азовського моря в Маріуполі (фото з архіву Жукових)

Ніч на 24 лютого молоде подружжя застало в потязі до Маріуполя.

«Ми поверталися з Барселони. Провідниця сказала, що почалася війна і ми їдемо лише до Волновахи, хоча потім з великими затримками таки доїхали до Маріуполя. Всі втікали з міста, а ми намагалися туди якось потрапити. В нас там пес і взагалі все життя. З вірою в ЗСУ ми в’їхали в Маріуполь. З усього заповненого вагону туди доїхали ми і ще один військовий», – згадує Христина.

Подружжя думало перечекати бомбардування міста, припускало, що воно буде нетривалим.

«Ми не планували виїжджати. Розуміли, що Маріуполь – найбільш обороноздатне місто і його захищають максимально професійні військові. Не з телевізійних лозунгів ми знали про “Aзoв” – в нас є знайомі серед них. Не вірили, що місто просто почнуть винищувати авіацією. Якби не оцей фактор, воно вистояло б і ми би протримались. Ми всі, сусіди, мешканці міста, були дуже згруповані, допомагали один одному, при цьому не вдавались до мародерства», – пояснює Петро Жуков.

Під загрозою смерті Христина та Петро майже три тижні жили у своїй квартирі біля центру міста, разом з сусідами готували на вулиці. Прильоти градів та авіабомб траплялися щораз то частіше і ближче до домівки. Виїхати їх змусили обстріли вже їхнього будинку, від якого спочатку завалилися кілька поверхів одного з під’їздів. А наступного дня у всій п’ятиповерхівці посипались вікна. Христина в той час була вдома, її врятувало те, що за пару хвилин до цього вона вийшла з кімнати в туалет.

«Коли зняли прапор, ми зрозуміли, що треба виїжджати»

Дві ночі подружжя перебуло у підвалі. А коли випала нагода приватним транспортом виїхати в дачний масив за місто, вони евакуювались туди разом із сусідами. З дому взяли тільки документи, весільний фотоальбом і всі запаси їжі, що залишалися. В той момент не думали про ноутбуки, техніку, якісь цінні речі. Потім з’ясувалось, що протягом місяця їхня квартира, як і весь будинок, згоріли повністю.


Маріупольська квартира Жукових після авіанальотів повністю згоріла (фото з архіву Жукових)

На дачах вистачало їжі і був зв’язок. Маріупольці розраховували, що зможуть протриматися близько місяця. Але потім з маяка зняли український прапор, а на блокпостах почались фільтрації і вони зрозуміли, що треба виїжджати.

«Конкретно в нас шансів не було: Христина україномовна, а в мене дуже характер такий, що я би не пройшов фільтрацію. Звичайно, водії вивозили приватним транспортом. Але їхньої допомоги більше потребували люди, які ще залишалися у Маріуполі. Їм це було потрібніше. Ми ж шукали можливості сісти на евакуаційні автобуси. За великі гроші нас вивезли до Бердянська і аж за 36 годин ми потрапили до Запоріжжя. Там вже нас нагодували, дали їжу для собаки. Питали чи щось треба, чи все гаразд. Волонтери дуже добре до нас ставилися, були уважні. З того моменту ми зрозуміли, що ми в Україні», – каже Петро.

«Від карпатських вершин до азовських глибин»

Вже у Львові подружжя вирішило, що настав саме той час, коли пора втілювати свої мрії. Христина стала майстринею татуювань, навчання якого пройшла раніше, але ніяк не могла зважитись набивати їх комусь. А Петро завжди хотів робити авторські чаї, хоча по роботі більше мав справу з кавою.

«Коли ми приїхали сюди, я працював над одним кавовим проектом. Але не встиг запустити в сезон, бо це мала бути холодна кава. До неї я замовляв сублімовані фрукти. І коли я їх спробував, зрозумів, що це саме те, що мені потрібно: точно передають смак, зберігають 95% корисних речовин. Я вирішив робити авторський чай, який можна пити вдома. Хотів зробити максимально корисно, зручно і вдало. Без консервантів і ароматизаторів», – пояснює бізнес-ідею Петро Жуков.


Крафтові чаї Mounsea роблять з сублімованих ягід і фруктів і фасують по одному пакетику (фото з Instagram бренду)

Його дружина додає, що вони відразу зареєструвалися як ФОП, щоб все було офіційно, сплачувати податки в бюджет і підтримувати економіку.

Свій бренд маріупольці назвали Mounsea і пояснюють концепцію так. «Гори – це місце, де я бувала щовихідних, коли жила у Львові. А море, це те, що бачив щодня Петро в Маріуполі. Ще 1,5 роки тому ми набили собі татуювання з горами і морем, задовго до того, як запустили стартап з чаями. Коли ми придумали назву бренду і логотип, зрозуміли, що воно було з нами набагато довше, ніж ми це уявляли», – каже Христина.


Татуювання з морем і горами, яке подружжя зробило собі одночасно (фото Жукових)

Петро пояснює, що це така спроба об’єднати Україну: «Мені не подобається, коли люди кажуть Західна і Східна Україна. Це розділяє. Насправді це одна країна. Наш слоган “Від карпатських вершин до азовських глибин” є спробою показати, що це все наше – єдине і дуже поруч».

Свої крафтові чаї стартапери відсилають військовим на фронт: там, в окопах, особливо зігріває імбирний. Планують відправляти на передову великі партії чаю, але поки бізнес тільки розкручується, потребують підтримки для закупівлі сировини. А паралельно готують ще один благодійний проект, з якого весь чистий прибуток переказуватимуть у фонди для допомоги тваринам або реабілітації поранених.

«В нас є купа ідей, але не всі вони наразі готові для реалізації. Зараз ми думаємо над розвитком бренду чаю. Хочемо запустити співпрацю з кав’ярнями. Планів багато, але насамперед чекаємо перемоги і повернення додому. Дуже хочемо зібрати всіх близьких за одним столом і нарешті видихнути», – підсумовує Петро.


Петро, Христина та їхній собака Ра (фото Жукових)

Матеріал створено в рамках проекту «Життя війни» за підтримки Лабораторії журналістики суспільного інтересу та Інституту гуманітарних наук (Institut für die Wissenschaften vom Menschen).

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter