Верховна Рада дозволила демобілізацію чоловіків з трьома дітьми

Верховна Рада ухвалила законопроект, що дозволяє демобілізацію військових, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей. Багатодітні чоловіки можуть призиватися на службу за власним бажанням. Відповідний закон ухвалили на засіданні Верховної Ради у вівторок, 20 вересня, повідомив народний депутат Ярослав Железняк​.

Зараз чоловіки, які мають троє і більше дітей, не підлягають мобілізації, але якщо батько вступив до лав ЗСУ, і третя дитина народилася вже після цього, або у нього було троє дітей, але він пішов служити добровільно – у цьому випадку він не може демобілізуватися.

Як вказано у пояснювальній записці, через відсутність у законодавстві норми про демобілізацію багатодітних чоловіків, на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну деяким багатодітним чоловікам надійшли повістки без роз’яснення, що вони не підлягають призову і їхнє право на демобілізацію було порушене.

«У зв’язку з тим, що на практиці перевірити чи людина не підлягає мобілізації важко, тому що на солдат особові справи не заводяться, лише на тих хто проходив службу за контрактом, офіцери з кафедр в справах інформації майже немає, виникає необхідність внесення змін до ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу”, ст. 26, ч. 4, п. 2, пп. “г”, а саме додати категорію сімейних обставин для звільнення з військової служби під час воєнного стану – наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років», – ідеться у пояснювальній записці.

Цей закон набуде чинності після того, як його підпише президент України.

Нагадаємо, що загальну мобілізацію в Україні оголосили 24 лютого. Наразі мобілізацію та воєнний стан продовжили до 21 листопада. В умовах мобілізації призову підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років. Їм заборонено виїжджати за кордон, за винятком певних категорій.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter