СБУ провела обшуки в офісі волонтерів в Ужгороді

З офісу волонтерів в Ужгороді вилучили продукти, спорядження та всі медикаменти

Рух підтримки закарпатських військових повідомив про обшуки у волонтерському офісі в центрі Ужгорода. Волонтери назвали обшуки незаконними та заявили, що зараз їх робота повністю заблокована. Відомо, що з волонтерського офісу вилучили продукти, гуманітарну допомогу, всі медичні засоби та спорядження, яке було готове до відправки військовим на передову. Правоохоронці наразі ситуацію не коментують, однак факт проведення обшуків – підтверджують.

Про обшуки у волонтерському офісі Рух підтримки закарпатських військових повідомив пізно ввечері у середу, 25 травня. «В офісі Руху підтримки закарпатських військових тривають незаконні обшуки. Ми не розуміємо причин такої атаки на волонтерський рух. Наразі наша діяльність з допомоги військовим, у тому ж числі пораненим – заблокована», – зазначили волонтери.

Також у Русі підтримки закарпатських військових додали, що прикро вражені фактом проведення обшуків у волонтерському офісі. Зранку волонтери повідомили, що офісу вилучили всі харчові продукти, гуманітарну допомога, медичні засоби та військове спорядження, яке вже було готове до відправки військовим за їхніми запитами.


Фото волонтерів, Facebook

У прес-службі Закарпатської обласної прокуратури ZAXID.NET підтвердили факт проведення обшуків у волонтерському офісі Рух підтримки закарпатських військових на вулиці Гойди, 8 в Ужгороді, про обставини обіцяють повідомити пізніше. Прес-служба СБУ Закарпаття повідомила ZAXID.NET, що наразі деталей щодо проведення обшуків в офісі волонтерів немає, інформацію нададуть згодом.

Пізніше координаторка Руху закарпатських військових Галина Ярцева у своєму відеозверненні заявила, що обшуки у волонтерському офісі в Ужгороді були незаконними та проводилися без ордера. Також вона попросила підтримки у військових.

«Хочу подякувати вам за підтримку і висловити своє обурення від дій слідчих органів, які незаконно втрутилися в роботу нашої організації. Без ордера на обшук вони вилучили все до останньої коробки із наших приміщень. Це допомога на поранених, це наші закупи для військових. Ми проти того і ми будемо з цим боротися. І третє – хочу звернутися до наших ветеранів, наших АТОвців, ми потребуємо нашої допомоги», – сказала Галина Ярцева.

Ввечері у четвер, 26 травня, у прес-службі Закарпатської обласної прокуратури повідомили, що обшуки в офісі Руху підтримки закарпатських військових були «зумовлені необхідністю перевірки відомостей щодо можливого продажу гуманітарної допомоги, яку мали б передавати безоплатно». За інформацією прокуратури, наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 ККУ (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги в період дії воєнного стану).

Під час обшуків із волонтерського офісу, за даними прокуратури, вилучили документи, чорнові записи, готівку та інші речі які можуть слугувати доказами: «В межах законодавства буде вирішене питання щодо їх зберігання та накладення на них арешту. За можливості і якщо це не нестиме шкоду кримінальному провадженню – окреме майно розпорядником може бути передане на ЗСУ», – додали у прокуратурі, уточнивши, що наразі у справі жодна особа не затримана і нікому не повідомлено про підозру.

Зазначимо, Рух підтримки закарпатських військових – одне із найбільш відомих об’єднань волонтерів на Закарпатті, яке працює з 2014 року. Ініціатива створювалась для допомоги військовим із 128-ї гірсько-штурмової бригади, яка дислокується на території Закарпатської області. Рух об’єднує сотні закарпатців та зараз допомагає військовим, які на передовій, а також забезпечує усім необхідним поранених бійців, які лікуються на Закарпатті.

Вагомий внесок у допомогу війську Руху підтримки закарпатських військових у різні роки неодноразово відзначали як самі військовослужбовці, так і місцева влада. Волонтери систематично організовують різні благодійні заходи в Ужгороді, збори продуктів та всього необхідного на волонтерських точках в супермаркетах, влаштовують благодійні ярмарки, концерти, спортивні заходи, а також нещодавно запустили продаж патріотичних футболок. Усі виручені кошти від продажу футболок йдуть на закупівлю засобів захисту для військових.

P.S. У п’ятницю, 27 травня, волонтери Руху підтримки закарпатських військових та представники інших організацій на прес-конференції заявили, що вважають обшуки тиском на всю волонтерську спільноту Закарпаття. Зокрема, координатора Руху підтримку закарпатських військових Галина Ярцева зазначила, що, окрім волонтерського офісу та складу, обшуки відбулись у неї вдома та у квартирах ще кількох волонтерів. За словами Галини Ярцевої, обшуки в офісі проводилися без ордера, наразі волонтерів продовжують викликати на допити в поліцію та СБУ.

Координаторка Руху назвала проведення обшуків з вилученням всіх речей з волонтерського складу політичним переслідуванням, замовною справою і тиском на всю спільноту Руху. Волонтери готові захищати себе у суді. Також Галина Ярцева додала, що, Рух підтримки закарпатських військових, попри блокування роботи, продовжує працювати та вже заново оголосив збір необхідного для поранених військових.

P.P.S. У п’ятницю, 3 червня, координаторці Руху підтримки закарпатських військових Галині Ярцевій оголосили про підозру за ч. 3 ст. 201-2 ККУ (продаж гуманітарної допомоги, незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану). Санкція статті передбачає від п’яти до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter