Володимир Зеленський звільнив командувача ССО за поданням Рустема Умєрова

Відповідно до законодавства, звільнення командувачів відбуваються за подання Міноборони, яке наразі очолює Рустем Умєров

Президент України Володимир Зеленський звільнив командувача ССО генерал-майора Віктора Хоренка, оскільки отримав подання міністра оборони Рустема Умєрова. Про це повідомив у суботу, 4 листопада, заступник керівника ОП Роман Машовець у коментарі «Українській правді».

Віктора Хоренка звільнили з посади командувача ССО напередодні, про що йшлося в указі Володимира Зеленського. За словами Машовця, усі процедури зі звільнення та призначення військових відбуваються за участі Міноборони.

«Згідно з законом України про національну безпеку, командувачі видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за поданням міністра оборони України. Таке подання було отримано Офісом президента згідно з чинним законодавством», – повідомив Роман Машовець.

Нагадаємо, 3 листопада Володимир Зеленських звільнив Віктора Хоренка та призначив новим командувачем ССО Сергія Лупанчука, про якого немає інформації у відкритому доступі. Згодом Хоренко відреагував на звільнення, заявивши, що невідомі причини відставки з посади командувача Сил спецоперацій. За його словами подання на його звільнення головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не робив, а про відставку сам Віктор Хоренко дізнався зі ЗМІ.

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський повідомив, що Віктор Хоренко продовжить роботи у Головному управлінні розвідки. Причини звільнення командувача президент не назвав.