Чи варто боятися п’ятниці 13-го? У ПЦУ розвіяли забобони навколо «містичної дати»

У зв’язку з забобонами щодо п’ятниці 13-го, які досі циркулюють у свідомості багатьох людей, Православна церква України вирішила розвіяти міфи, пов’язані з цією “містичною” датою.

Свої аргументи вона опублікувала у себе у Facebook.

У ПЦУ наполягають, що думка про те, що п’ятниця 13-го є “нещасливим днем” — не більше, ніж забобони, що можуть свідчити про “слабкість віри та невпевненість у власних силах”

“Жодні цифри, як і дні тижня, місяця чи календарного року, не несуть у собі жодної „магічної сили“ і не впливають на наше життя ні негативно, ні позитивно. „Добрими“ днями чи „поганими“ робимо їх ми, люди. І якщо захотіти, то й п’ятницю 13 можна зробити дуже щасливим і корисним днем”, — йдеться в роз’яснювальному пості.

Священнослужителі також звертають увагу на те, що фобія, пов’язана з цією датою (параскаведетріафобія), прийшла в нашу культуру із зарубіжного кіно, літератури та інших видів мистецтва.

“Версій походження досить багато: від міфічної страти нібито саме цього дня вождів ордену лицарів-тамплієрів і до стародавніх скандинавських міфів, де нібито 13-й бог Локі навіяв убити бога радості Бальдра. Також є міфи, що намагаються пов’язати це „нещасливе“ число до біблійної історії. Наприклад, ніби Сатана був „13-м ангелом“. Але це неправда, оскільки ангелів є незліченна кількість, і їх просто неможливо порахувати. Також намагаються прив’язати, ніби Юда-зрадник був тринадцятим на Таємній вечері. Так, ми знаємо, що на ній був присутній Господь Ісус Христос і Його 12 найближчих учнів-апостолів. Але хто саме з них був 13-м, і звідки, з якого краю потрібно вести таку „цифру“?”, — зазначають клірики.

Крім того, вони нагадали, що в інших культурах комбінація дати та дня тижня для “невдалих днів” може бути зовсім іншою.

Так, у Греції, Румунії та іспаномовних країнах це не п’ятниця, а вівторок 13-го; в Італії “нещасливим” числом є 17; у китайців і японців — 4 і 9, а в Індії “не люблять вісімку”.

Російська версія виявилась хибною. Як юрист Шелухин 100 років тому за допомогою Пересопницького Євангелія пояснив значення слова “Україна”

“До речі, наші пращури не боялися числа „13“: у стародавньому Києві найголовніший храм — Софію Київську — увінчували рівно тринадцять куполів, кількість яких символізувала Спасителя і Його 12 учнів-апостолів. Тож немає жодної містики ні у п’ятому дні тижня (а раніше його вважали шостим, бо відлік починався з неділі), ні у числі 13. Людина, а не числа, керують її життям. Людина вільна у своєму виборі. Вона вирішує, як вчинити в кожній конкретній ситуації, і цим робить собі та іншим день або сприятливим і корисним, або невдалим і неблагополучним. Тож не бійтеся чисел і тим більше не піддавайтеся забобонам!”, — закликали у ПЦУ.


242

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *