Кремль вербує африканських жінок для виробництва дронів на військових заводах в Росії – AP

Росія вербує молодих жінок з Африки для роботи на військових підприємствах з виробництва іранських безпілотників на заводах у російському Татарстані.

Про це повідомляє The Associated Press, пише Українська правда.

За даними журналістів, більшість жінок обманом залучили на виробництво дронів під приводом навчання у сфері готельного бізнесу та громадського харчування, обіцяючи кар’єрні можливості.

Реклама в соціальних мережах обіцяла безкоштовний квиток на літак і перспективу роботи в Європі. Але замість обіцяного стажування у сферах гостинності та кейтерингу деякі жінки лише після прибуття дізнавалися про роботу на заводі з виробництва військових дронів.

Однією з можливих підказок про те, що чекало на жінок, був їхній тест на словниковий запас російської зі 100 слів, де в тому числі фігурують терміни “фабрика”, “причіпляти”, “відчіпляти”.

Жінки скаржилися на жахливі умови праці: 12-годинні робочі зміни, хімікати, які викликають подразнення шкіри, та постійний нагляд. Крім того, їм платили менше обіцяного.

Ідеться про комплекс у вільній економічній зоні “Алабуга” поблизу міста Єлабуга. Журналісти російського видання “Протокол” та ютуб-каналу “Розворот” раніше з’ясували, що виробництво зі складання “Шахедів” розташовується на 40 тисячах кв. метрів, і його планується розширити до більш ніж 100 тисяч кв. метрів.

Кремль вербує жінок з таких країн, як Уганда, Руанда, Кенія, Південний Судан, Сьєрра-Леоне і Нігерія, а також з південноазійської країни Шрі-Ланката.

“Згідно з офіційною інформацією на сторінці програми з релокації “Alabuga Start”, дівчатам від 18 до 22 років без хронічних захворювань із 88 країн. Пропонують навчання та роботу прибиральницями, водіями, офіціантками та робітницями з оплатою від 700 доларів, безкоштовний квиток до Росії, проживання та медичну страховку”.

“Компанія займається лише виготовленням дронів. Я шкодую і проклинаю той день, коли почала робити всі ці речі”, – розповіла жінка, яка збирала військові дрони.

На сторінці “Alabuga Start” зазначено, що за перше півріччя 2024 року із країн Центральної та Східної Африки до програми “приєдналися” 182 жінки.

Представниця верховного комісара ООН Равіна Шамдасані сказала, що дії Росії “потенційно можуть відповідати критеріям торгівлі людьми”, якщо дівчат наймають шахрайським шляхом із метою експлуатації.

Передісторія:

До складання іранських дронів Shahed залучають студентів всіх курсів коледжу “Алабуга Політех” (Татарстан). Їм заборонено говорити про те, чим вони займаються, під загрозою відрахування.

Крім того, до виробництва дронів залучають неповнолітніх студенток із країн Африки, яких у штатному розкладі навчального закладу називають “мулатками”. До коледжу їх залучили за допомогою додатків для знайомств Tinder і Badoo. Дівчат залучають до роботи, де потрібна найнижча кваліфікація – миття підлоги й прибирання сміття в цехах.

Завод в особливій економічній зоні Росії “Алабуга” у Татарстані, має виготовляти 6 тисяч “Шахедів” щороку; станом на кінець квітня він випередив графік і вже поставив РФ 4,5 тисячі БПЛА.


395

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *