Україна стане членом НАТО у належний час, – Рютте

Україна набуде повноправного членства в Організації Північноатлантичиного договору у належний час. Про це генеральний секретар НАТО Марк Рютте повідомив на пресконференції з приводу дводенного засідання міністрів оборони 17-18 жовтня у Брюсселі.

Як розповів Рютте, план перемоги України обговорювався, у тому числі з союзниками НАТО. Також він сказав, що 17 жовтня ввечері на засіданні Ради Україна-НАТО за участі міністрів оборони ця тема буде на порядку денному.

“На саміті НАТО союзниками було погоджено, що шлях України до НАТО є незворотним і що Україна ближча до НАТО як ніколи раніше”, – наголосив Рютте.

У цьому зв’язку, генсек НАТО нагадав про Комплексний пакет допомоги для України, про створення координаційного командування у місті Вісбаден із доставлення допомоги і проведення навчань для українських військових, і що Альянс перебуває на шляху виконання зобов’язання про надання допомоги на суму 40 млрд євро у 2025 році. Також, багато союзників підписали безпекові угоди з Україною.

Як наголосив Рютте, ця спільна робота спрямована на те, аби зробити Україну сильнішою, більше взаємосумісною з НАТО і краще підготовленою, аніж раніше, щоби долучитися до Альянсу. Він додав:

“І я вірю, що уся ця робота чітко являє собою міст до членства в НАТО. Україна, звісно, приєднається до Альянсу тоді, коли буде належний час. І ми також обговоримо цей пункт у плані перемоги Зеленського”.

Він твердо переконаний, що Україна одного дня стане членом НАТО.

“І я аплодуватиму, коли настане цей день. Також дуже чітко зрозуміло, що Путін або Росія не має права голосу, не має права вето. Вони не можуть вплинути на ці дискусії. І очевидно, що це від союзників залежить, щоб обговорити між собою, як з цим рухатися далі”, – додав Рютте.

Генеральний секретар підкреслив, що на сьогодні не може точно окреслити, яким буде цей шлях України до членства, але абсолютно переконаний, що у майбутньому Україна приєднається. Альянс допомагає Україні підготуватися до того дня, коли членство в НАТО буде можливим.

Окремо він сказав, що план перемоги України взято до уваги і що у цьому плані є пункти, які треба краще зрозуміти. Відповідна робота відбуватиметься за зачиненими дверима.


458

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *