Екскомандувач військ США в Європі назвав основні ознаки, за якими Україні варто чекати на напад Росії

Екскомандувач військ США в Європі назвав основні ознаки, за якими Україні варто чекати на напад Росії
Війна в Україні знову на перших шпальтах світових новин, після того, як американський президент назвав Путіна вбивцею. Наче на підтвердження цих слів, окупаційні війська одномоментно розстрілюють чотирьох українських бійців і, всупереч міжнародних конвенцій, не дають вивезти поранених. Так зухвало російсько-окупаційні загони діють лише тоді, коли Москва готується до чергових політичних маневрів, або переговорів. Вони й відбулися цього ж тижня. Очільник Кремля обговорював з Берліном та Парижем Україну, але без України. Цей алгоритм кремлівського шантажа – доказ того, що війною керують із Москви.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень Андрія Цаплієнка.

Цього разу зрив перемир’я на Донбасі – лише частина глобального виклику, який кидає Росія Сполученим Штатам та їхнім союзникам. Кремль улаштовує показове мілітарі-шоу біля кордонів об’єднаної Європи. Російські підводні човни демонстративно ламають арктичну кригу. Упродовж кількох годин авіація НАТО перехоплює десять російських бойових літаків. До Криму та українських кордонів десятками ешелонів та колон прямує наступальна техніка з прихованими номерами та замальованими тактичними знаками. Такі українці вже бачили таке навесні чотирнадцятого.

Росія розігріває старі й нові гарячі точки на карті світу. Кремль перевіряє на міцність і рішучість нового американського президента. “Зростання насилля та нарощування сил – тест для президента Байдена. Кремль перевіряє, наскільки Байден відданий ідеї суверенітету України та її підтримки”, – впевнений екскомандувач військ США в Європі Бен Ходжес.

Американський генерал Бен Ходжес, колишній командувач військ Сполучених Штатів у Європі, переконаний – Росія шукає приводу для відкритого вторгнення: “Кремль шукає привід та можливість створити ситуацію, в якій він скаже, мовляв, “ми повинні захистити росіян”. Отже, українські Збройні Сили мають бути дуже обережними, аби не дати росіянам приводу, яким вони моментально скористуються і який вони самі намагаються створити”.

Кремль уже розпочав інформаційну підготовку можливої фронтової операції. Оголошує винною жертву, на яку він збирається напасти.  “Ми висловлюємо стурбованість, що так чи інакше українська сторона може піти на провокаційні дії, які приведуть до війни”, – стверджує прессекретар президента Росії Дмитро Пєско.

“Ті, хто буде намагатися розв’язати нову війну на Донбасі, зруйнують Україну”, – додає міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Постачання російської техніки на окупований Донбас уже не приховують. Уперше від початку війни бойовики відкрито хизуються свіжими подарунками з Росії. Та головний ударний кулак створюється не в ОРДЛО, а навколо України. “Росія під виглядом підготовки до стратегічних навчань “Запад-2021” стягує зо всієї території РФ батальйонні тактичні групи до східних кордонів нашої держави”, – заявляє головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

“Батальйонна тактична група” – одна з найбільш вдалих російських інновацій під час війни на Донбасі. Групи створюються, як правило, для наступальних дій на базі батальйону, який підсилюють артилерією, танками, саперами та розвідниками. Навколо України таких груп уже 28. І це ще не межа. “Крім тих 28 батальйонно-тактичних груп, які протягом кількох років розташовані біля наших кордонів, ми розраховуємо, що вони збільшаться ще на 25 батальйонно-тактичних груп”, – доповідає головнокомандувач ЗСУ.

Військові аналітики розрахували – найбільш імовірний час для вторгнення – це російські навчання “Захід – 2021”. Вони відбудуться у вересні. Маскувати підготовку до агресії навчаннями дуже зручно, пояснюючи перекидання армади бойової техніки звичайними маневрами. Утім, є ознака, за якою можна передбачити агресію – розгортання мобільних шпиталів.  “Одна справа мати війська на кордоні, але геть інша забезпечити їх усім необхідним для проведення операцій. Я кажу про пальне, боєприпаси та шпиталі. Якщо ви не бачите шпиталів, я не впевнений, що серйозне зіткнення це те, до чого готові російські війська”, – переконаний екскомандувач військ США в Європі Бен Ходжес.

Торік Україна була готова до того, що навчання “Кавказ-2020” переростуть в атаку на український південь. Це добре розуміли й партнери України. Тож достатньо було, щоби під час російських навчань американські конвертоплани та бомбардувальники влаштували справжнє авіашою над Україною, а біля Криму висадився потужний десант британських парашутистів. Це був сигнал росіянам — Україна не залишиться з Росією сам-на-сам. Чи прикриють нас союзники в такий спосіб цього року? Наразі маємо від НАТО лише дипломатичну підтримку.

“Наш колега, пан Столтенберг заявляє, що ми відмовляємося працювати в раді “Росія-НАТО”. Так ми не відмовляємося працювати! Ми просто не хочемо там сидіти і слухати про Україну. НАТО не має ніякого відношення до України, а вони завжди пропонують скликати раду “Росія-НАТО” і завжди наполягають, щоб першим питанням була Україна “, – каже міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

У тому, що Росія не полишає плану пробитися до Одеси, в союзників не має сумніву. “Я переконаний, вони хочуть пробитися до Одеси. Ізолювати Україну від Чорного моря, хапонути Маріуполь та Бердянськ. Це їхня довгострокова ціль”, – впевнений Бен Ходжес.       

Утім, причина  нинішнього загострення на кордонах України – цілком імовірно лежить на дні Балтійського моря. Газогін “Північний потік – 2” – ключовий проєкт для російського керманича. Зруйнувати транзит газу через Україну, зробити Берлін та Париж залежними від російських енергоносіїв і можна брати Україну голіруч. Завершення будівництва підводної труби загальмували американські санкції. Тож залякування новою війною виглядає, як шантаж:  “Якщо не дасте нам добудувати “Північний Потік – 2”, то отримаєте повномасштабну війну в Україні”.

“Президент Байден чітко дав зрозуміти — цей трубопровід погана ідея. Погана для Європи, погана для Сполучених Штатів. Він суперечить власним цілям ЄС щодо енергетичної безпеки та підриває інтереси України, Польщі, інших наших  партнерів та союзників” , – додає держсекретар США Ентоні Блінкен.

І доки світ вирішує, як приборкати російську агресію, в Україні готуються захищатися власними силами. Український парламент ухвалив рішення, яке дозволяє призвати на фронт резервістів упродовж доби, навіть без оголошення мобілізації.


1473