У МОЗ підтвердили скасування заборони для гомосексуалів бути донорами крові

У МОЗ підтвердили скасування заборони для гомосексуалів бути донорами крові
Міністерство охорони здоров’я підтвердило, що в Україні скасовано заборону для гомосексуальних людей бути донорами крові.

Про це відомство повідомило у відповіді на запит “Радіо Свобода”.

“Положення наказу МОЗ № 207 не містять словосполучення “гомосексуальні стосунки”. Таким чином, гомосексуальні стосунки не входять до переліку протипоказань до донорства”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що відповідно до пункту 5 наказу МОЗ № 207 з дати набрання чинності нового наказу ( 6 квітня 2021 року) усі особи, які були постійно або тимчасово відсторонені від донорства, поновлюються в донорстві та допускаються до подальших донацій за умови відповідності положенням цього наказу.

Як відомо, раніше в переліку протипоказань до донорства крові пункт про гомосексуальні стосунки прирівнювали до форм ризикованої поведінки. Перед здаванням крові потенційний донор заповнює анкету, де його запитують, зокрема, про форми ризикованої поведінки.

Так, для того, аби стати донором крові особа повинна відповідати певним критеріям: бути старше за 18 років, важити понад 50 кілограмів, не вживати алкоголь за 48 годин, не вживати лікарські засоби за 72 години, не курити протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після, не вживати жирні, молочні продукти за добу, мати при собі документ, що посвідчує особу, легко поснідати.


8