В Україні хочуть запровадити сімейне декларування: кого і як зачепить

В Україні голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує запровадити посімейне податкове декларування.

Це дозволить користуватися пільгами тих членів сім’ї, які їх не використовують, пише “Обозреватель”.

Про це Гетманцев розповів в інтерв’ю OBOZREVATEL. “Сімейне декларування – це тоді, коли я можу вносити до декларації пенсіонера, який проживає зі мною і має пільги. Але такий пенсіонер не має доходу, не сплачує податку, тому пільгою своєю не користується. Якщо ми ведемо спільне господарство – це не справедливо. Крім того, це спрямоване на збереження інституту традиційної сім’ї”, – пояснив нардеп.

Зазначимо, в Україні ті платники податків, які платили за освіту, медицину, іпотеку, мають право відняти ці витрати від сплаченого прибуткового податку та щорічно отримати компенсацію. Проте більшість українців такою можливістю не користуються.

Хто вже має заповнювати декларації

ті, хто отримав доходи від незалежної професійної діяльності;

ті, хто одержав дохід від здачі нерухомості в оренду;

ті, хто продав нерухомість;

ті, хто отримав подарунок;

ті, кому вибачили борг.

Декларація доходів це не лише зобов’язання сплатити податки. Це дозволяє легалізувати свої доходи, після отримані гроші можна без проблем розмістити на банківському рахунку та витратити. Крім того, вже в 2022-му мають презентувати непрямі методи податкового контролю. Це означає, що податкова зможе перевіряти витрати українців та запитувати, чи сплатили податки з отриманої суми. Ті, хто не зможе пояснити джерело походження коштів, має доплатити податок.


200