Подарувати онукам не вийде: з’ясувалося, які смартфони хочуть роздати пенсіонерам в Україні

Смартфони, які за програмою президента України Володимира Зеленського планують роздати вакцинованим пенсіонерам, будуть прив’язані до конкретних абонентів. Тобто подарувати його комусь, наприклад, онуку, не вийде.

Про це в інтерв’ю порталу dev.ua розповів заступник голови Міністерства цифрової трансформації Олексій Вискуб. Також він розповів про технічні вимоги для апаратів, серед яких наявність – NFC, пише Обозреватель.

Зокрема, уряд веде переговори з різними виробниками – серед них і Samsung.

Вискуб наголосив, що їм вдалося домовитися з мобільними операторами, щоб телефони прив’язували до конкретного номера, щоб його не можна було передати комусь іншому.

“SIM-картка буде прив’язана, наприклад, до IMEI телефону та зареєстрована на паспорт. А номер стане відразу фінансовим і буде прив’язаним до паспорта для мінімізації шахрайства”, – пояснив він.

Крім того, є варіант установлення спеціальної програми, яка контролюватиме, хто користується апаратом.

Передбачається, що вартість такого смартфона становитиме від 4 до 5 тисяч гривень.

Навіть за найскромнішими підрахунками, держбюджету (а отже і всім українцям) роздача смартфонів пенсіонерам коштуватиме 6 млрд грн. Якби ці гроші вирішили просто роздати найменш забезпеченим пенсіонерам (тим, хто отримує прожитковий мінімум), то кожен із них зміг би отримати на руки по 3 тис. грн.

Наприклад, голова фракції “Голос” Ярослав Железняк припустив, що йдеться про 28 млрд грн. Однак у своїх розрахунках парламентарій взяв усіх пенсіонерів (10,8 млн. осіб), а не лише тих, хто вакцинований. За даними НСЗУ, зараз серед вікової групи 60+ від коронавірусу вакцинувалися понад 3,5 млн громадян.

Навіть найдешевший смартфон, який можна купити в Україні, коштуватиме 1 800 грн. Таким чином, на виконання обіцянки Зеленського знадобиться щонайменше 6,4 млрд грн. І це без урахування витрат на мобільний зв’язок та інтернет, які також є частиною нової президентської програми.

При цьому в Україні 2 млн пенсіонерів отримують мінімальну виплату – 1 934 грн. У поточному році для них підвищать пенсію лише на 159 грн., до 2 093 грн. Ще приблизно стільки ж громадян старше 65 років, які виконали вимоги щодо стажу, отримують 2 600 грн (40% від мінімальної зарплати), 2022-го їм додадуть лише 80 грн.

Смартфони планують роздати людям віком понад 60 років, які вакцинувалися.


164