РФ пригрозила США та Україні “військово-технічними” заходами через небажання “домовлятися”

Кремль заявив, що Сполучені Штати не дали конструктивної відповіді на її пропозиції щодо “гарантій безпеки”. За відсутності у США готовності домовлятися, Росія може вдатися до “військово-технічних” заходів.

Про це йдеться в тексті відповіді Москви на реакцію США щодо висунутих нею наприкінці 2021 року “гарантій безпеки”, цитує російський Интерфакс.

“За відсутності готовності американської сторони домовлятися у твердих, юридично зобов’язуючих гарантіях забезпечення нашої безпеки з боку США та їхніх союзників Росія буде вимушена реагувати, в тому числі шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру”, – цитує агентство текст відповіді, пише УНІАН.

Йдеться про відмову від подальшого розширення НАТО і про відкликання “бухарестської формули”, яка гарантує Україні та Грузії майбутній вступ до Альянсу.

Крім того, Росія наполягала на відмові у створенні військових баз на території держав, які колись були під окупацією СРСР, й фактичному поверненні НАТО до зразка 1997 року.

Також Москва констатує, що Вашингтон проігнорував пакетний характер російських пропозицій, з яких, за словами російських дипломатів, “навмисне обрані та перекручені зручні теми”.

У документі росіяни знову заявили, що ніякого нарощування військ біля кордонів України “немає”: “тому твердження про “відповідальність Росії за ескалацію” не можна розцінювати інакше, як спробу чинити тиск і знецінювати пропозиції Росії з гарантій безпеки”.

Вимогу США відвести війська від кордонів України МЗС РФ назвало “неприпустимою”.


553