Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію

Комітет літературознавчих наук польської академії наук висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури.

Про це ідеться на сайті комітету.

“Жадан — один із найвидатніших поетів України, чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі, — на нашу думку, лавреат Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться”, — ідеться у заяві.

Також у зверненні комітет з літератури засуджує збройний напад росії на Україну та закликає створити в Польщі простір для науковців і викладачів, щоб вони могли продовжувати наукову діяльність, навіть якщо росія візьме під контроль територію України.

“У військовому кошмарі, спричиненому Кремлем, ми стоїмо на боці вільної України. Надія говорить нам, що українці зрештою дадуть відсіч агресії. Нехай це станеться якнайшвидше. Однак, дивлячись на ситуацію тверезо, треба, на жаль, враховувати, що вторгнення може призвести до окупації чи нав’язування Україні колаборантської влади з Кремлем. Якщо це станеться, то Росія не лише почне експлуатувати Україну в економічному та ресурсному плані, а й інтенсивно й агресивно проводитиме русифікацію, а русифікаційна діяльність неодмінно вдарить по університетах, особливо гуманітарних”, – йдеться у зверненні.

Сергій Жадан — український письменник, перекладач, громадський діяч, волонтер, фронтмен музичних гуртів. Лавреат премій імені Василя Стуса, “Angelus”, Дерека Волкотта та інших.


174