«Люди це збирали все життя»: журналіст закликав Нацбанк збільшити обсяг валюти для вивозу

Український журналіст Олександр Крамаренко звернувся до Національного банку України з проханням переглянути обмеження щодо розмірів валюти, яку українці, які зараз виїжджають за кордон, можуть перевезти без декларування.

Про це Крамаренко написав на своїй фб-сторінці.

“Шановний Національний банк України, будь ласка, перегляньте свої обмеження у зворотній бік! Хоча б до 200 тисяч євро в еквіваленті збільшіть суму, яку повнолітня людина може вивезти під час евакуації за кордон одноразово без будь-яких довідок, виключно за декларацією (і певна сума на неповнолітню – також має бути. Ці гроші можуть бути у супроводжуючої особи або у неповнолітньої особи, якщо вона їде самотужки).

Бо в умовах вашого “дивного” фінмону отримати відповідні довідки у банку – нереально. Люди їдуть з заощадженнями всього життя у кишені. Вони намагаються врятувати себе і перешкоджати цьому – антигуманно.

На жаль, прикордонники та митниця не можуть не займатись тим, що їм належить – виконують вимоги штучних обмежень. Тому до них жодних претензій. Але є питання – про пропущені мільйони євро (новини читали, певно?)”, – написав журналіст.

Як приклад він навів випадок із українкою – мешканкою Кіровоградської області, в якої під час перетину кордону з Румунією на Порубному виявили незадекладованих 100 тисяч євро. Кошти вилучили, їхню подальшу долю вирішуватиме суд.

“Що таке 100 тис євро? Вартість дво- або трикімнатної квартири в Києві. Якщо це злочин – мати такі гроші, то я вже не знаю”, – зазначив Олександр Крамаренко.

У коментарях дописувачі підтримали заклик журналіста та обурюються такими правилами перетину кордону:

“Жінки ідуть з дітьми, але ті дозволені 10 тис. Можна тільки на дорослого. Як утримувати дітей?”

“100 відсотків. Люди не можуть безпечно жити у своїх домівках. Для чого обмежувати їхні можливості придбати житло та забезпечувати себе під час війни. Адже це їхні гроші”.

“Людина, може, все життя по копійці на квартиру збирала! Зараз саме час отаких “розкуркулити “. Тих,хто чемоданами вивозить і в офшорах тримає, тих не бачать і не знайдуть!”

“Позорніки, як котвіцькі і всяка інша шушара валізами мільйони вивозить – то це нормально і можна закрити очі, а як громадяни свої сімейні заощадження везуть по пару десятків тисяч – так треба підтвердження і конфіскувати. А задекларувати по доброму попросити не можна? За цей короткий час уся ваша корупційна сутність вилізла нагору і ви себе дискредитували як служба”.

“Ще би так мільйони знаходили, як ті тисячі. Але зі ста тисяч хабар мізерний, зате для галочки можна і вилучити”.

Як відомо, Національний банк на час воєнного стану скасував вимогу про надання документів про зняття готівки з рахунків та купівлю банківських металів при перетині кордону з валютними цінностями вартістю понад 10 тис євро (в еквіваленті).

Відповідні зміни набрали чинності з 4 березня. Водночас декларування валюти на суму понад 10 тис євро залишається дійсним.


686