«30 років бездіяльності вилазять боком»: експерт – про війну, економіку та ворожу агентуру

Російсько-українська війна тягнеться вже понад вісім років, а якщо аналізувати з погляду історичного розвитку України, то значно довше.

Наскільки ще ця боротьба затягнеться, залежить від того, у кого зі сторін виявиться більше ресурсів, розповів molbuk.ua військовий експерт Ігор Козій.

“Із часів Кучми ми в позиції державного жебракування”

“Коли я кажу “у нас”, то враховую, що нам хтось, можливо, буде допомагати. Але коли кажу “Росія”, то не впевнений, що хтось ізолює її до кінця”, – зауважує фахівець.

Він наголошує, що зараз воюють не лише ЗСУ, а й уряд. І саме на ньому зараз – першочергова відповідальність за результати боротьби.

“Поясню. От ми взяли, до прикладу, військового з Чернівців. А далі починається процес: його треба в щось одягнути, чимось нагодувати, дати зброю, набої. Причому дати не просту зброю, а сучасну. Яка б, як той Himars, однією ракетою знищувала кілька цілей. А де це все взяти? От про що йдеться. Хто за це відповідає? Кабінет Міністрів”, – зазначає Ігор Козій.

Ми можемо стати на позицію державного жебракування. Хоча, власне, вже давно перебуваємо у ній, ще з часів Леоніда Кучми, додає експерт. І це було б не так страшно, якби через це тепер не гинули люди.

“У нас протягом 30 років хтось розвивав економіку? Наскільки Кабмін налагодив систему збору податків і систему звільнення від податків? – риторично запитує співрозмовник. – Ми звільняли Ахметова, Фірташа, ще когось звільняли… Щобільше, Юлія Тимошенко залізла в кишеню держрезерву України. А там були пальне, одяг, багато речей. А до того Кучма туди заліз і почав продавати зброю. Всі думали, що застарілу. А зараз ми яку отримуємо? Т-72…Хіба ці танки кращі? Нам зараз 30 років бездіяльності й вилазять боком.

Тому журналістам треба спіймати прем’єра Шмигаля, взяти його за “яйця” і почати публічно трясти. Не з президентом організовувати “розбірки”, а з прем’єром. Нехай він розкаже, як розвиває економіку, скільки робочих місць створив, скільки нових видів зброї ми розробили.

“Уряд має навчитися збирати гроші, а не просити”

-З економікою зрозуміло, а що з безпекою? Що скажете про Єрмака?

– Питання ж не в Єрмаку. Я не знаю, шпигун він чи ні. Ніхто вам цього не скаже. Точно так само ніхто не скаже, чи є експрезидент США Дональд Трамп шпигуном. Питання в тому, що проти нас ефективно працює російська розвідка.

Розумієте, нас із вами кудись убік відводять. Уряд нарешті повинен запрацювати ефективно. А не кричати, що у нас грошей немає, нехай Нацбанк дасть золото-валютні резерви. Уряд має навчитися збирати гроші. Скільки він із Коломойського минулого чи позаминулого року зібрав? Чи з Ахметова? Який каже: “Я втратив Маріуполь”. Та не ти втратив Маріуполь! Держава втратила Маріуполь! А завод твій нікого не хвилює. Питання полягає тільки в тому, що це – твої збитки…


0