У ДПСУ пояснили, хто з чоловіків може виїхати за кордон у відпустку та які документи потрібні

Під час воєнного стану в Україні чоловікам заборонено виїжджати за кордон країни, але існує ряд винятків.

Одна з категорій українців має право легально виїжджати з України під час війни з метою відпочинку (у відпустку). Ними є держслужбовці, повідомляє Державна прикордонна служба України.

Вони мають відстрочку від призову під час мобілізації, оскільки є заброньованими установами, в яких офіційно працюють.

Щоб отримати дозвіл на виїзд за кордон у відпустку, на пропускному контролі держслужбовець повинен надати посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (розпорядження КМУ від 8 серпня 1995 р. № 493-р).

Під час війни в Україні визначено список чоловіків, яким дозволено виїзд за кордон. Серед них є категорії осіб, які можуть виїжджати з метою навчання, роботи, лікування, у службове відрядження, для супроводу дітей або осіб, що потребують піклування, тому такі чоловіки повинні надати документи, що підтверджують мету їх виїзду.

Не котролюють мету виїзду наступних категорій чоловіків:

особи, зняті з військового обліку через інвалідність або на підставі рішення ВЛК про непридатність або тимчасово непридатні до служби (за наявності документів);

багатодітних батьків (троє і більше дітей);

особи, яка самостійно виховують неповнолітню дитину (за наявності документів про народження дитини, смерть матері або її позбавлення батьківських прав тощо);

чоловіки, які постійно проживають за кордоном (мають посвідку на постійне проживання).


781