«Путін боїться народного бунту»: історик із Чернівців – про боротьбу України з «імперією зла»

Україна воює з Росією впродовж сотень років. Ця тривала війна має шанс припинитися тоді, коли РФ розпадеться. Ймовірність цього висока.

Про це в інтерв’ю molbuk.ua розповів політолог, кандидат історичних наук Ігор Буркут.

“Росію треба розчленувати на 50-60 держав”

– Якщо аналізувати нашу історію загалом, коли розпочалася війна Росії проти України?

– Якщо вважати початком цієї війни напад князя Андрія Боголюбського на Київ, то ми воюємо з росіянами вже сім із гаком століть. Майже в кожному столітті відбувалися протистояння.

– Не можуть вони від нас ніяк відчепитися…

– Це зрозуміло. Що таке Росія? Це не держава у звичайному розумінні. Це азійська імперія типу Вавилонського царства та інших держав стародавнього часу, які захоплювали чужі землі й вважали, що це все їхнє. Привласнювали собі всі надбання захоплених народів і пишалися ними, як своїми.

Так і Росія. Якщо вона позбавлена України, то її нема як такої, немає її історії. Якщо вони почнуть свою історію від улусу Джучі (Золотої Орди), то що їм робити в Європі? А вони туди дуже хотіли. Та зараз, гадаю, вони повернуться до свого справжнього походження – до Азії, до Орди. Тому що Україна їм не по зубах і ніколи вже їхньою не буде.

– За яких обставин Росія може полишити в спокої Україну?

– Лауреат Нобелівської премії миру, колишній польський президент Лех Валенса у своєму зверненні до Заходу заявив, що Росію треба розчленувати на 50-60 держав, а саме російське населення не повинне перевищувати 40 мільйонів.

Він сказав те, про що думає мислездатна частина українського суспільства. Лише за таких обставин і Україна, і Польща можуть спокійно жити. Тобто коли буде якась там маленька Московія в межах первинного Московського князівства, і дружні нам республіки Башкортостан, Татарстан, Ічкерія і так далі. Це єдиний вихід для нас. Бо навіть тоді, коли ми викинемо росіян за межі України, вони через 10-15 років наберуться сили і знову полізуть нас захоплювати. Це буде нескінченно, доки існує така імперія, як Російська.

– Чи відбудеться все ж її розпад?

– Не можу сказати, що стовідсотково в цьому впевнений. Маю певність лише на 99,999 відсотка.

– А що стане поштовхом? Війна в Україні?

– По-перше, війна, яку росіяни виграти в принципі не можуть. Вони могли б виграти бліцкриг за 10 днів, якби підготувалися. Тепер же, після його провалу, нічого у них не вийде. Вони воюють не лише з Україною, а майже з усім світом. Щонайменше із 30-ма державами НАТО, які допомагають Україні.

І навіть якщо вони зруйнують усю нашу військову промисловість, ми будемо отримувати сучасну зброю, яка росіянам навіть не снилася. І битимемо ворога так, щоби він нікуди далі не поліз. Нарешті частина країн НАТО зрозуміла: якщо росіяни захоплять Україну, вони не зупиняться, а відразу полізуть на Польщу і далі. Як кажуть у самій Росії, “від Лісабона до Владивостока”…

“Війна – найстрашніша з усіх ігор, вигаданих людством”

– За вашими прогнозами, наскільки затягнеться війна?

– Ніхто цього не може сказати точно. Війна – це найстрашніша з усіх ігор, які вигадало людство. Вона може повернутися і так, і сяк. Може затягнутися або, навпаки, дуже швидко все відбудеться.

Перший варіант: здохне Путін, у РФ почнеться бійка за владу. Виявиться, що декілька претендентів мають однакову силу, і в результаті Росія почне розпадатися, бо кожен захоче вхопити собі якийсь шматок. Таке може трапитися в будь-який момент.

Другий варіант – все затягнеться надовго. Все ж таки в РФ 140 мільйонів населення. І хоча більшість грошей росіян за кордоном і зараз їм не доступні, проте Захід продовжує купувати в Росії і газ, і нафту, і багато чого іншого, про що навіть не пишуть. Тобто гроші в агресора є, тому він може затягувати війну. Залежить багато також від того, чи захочуть воювати самі росіяни.

– А вони захочуть?

– Нормальні росіяни, яким дадуть автомат і кинуть на фронт, воювати не хочуть. Діди й баби, які щось там кричать по телевізору, – то “великі” вояки, що сидять на дивані.

Путін не може оголосити мобілізацію з простої причини: якщо він дасть зброю в руки простому люду, то народ не в Україну піде, а почне “розбірки” в середині держави з тими паразитами, які їх дістали. І з чиновниками, і з їхніми “ментами”, чекістами та іншою сволотою. Ось цього Путін дуже боїться.

Як в Україні: автомати теробороні почали роздавати мало не в останній момент, коли ворог уже до Києва доходив. А подивіться, як ці хлопці з автоматами вже починають порядок наводити. На дорогах ментів, які брали хабарі, мордою в асфальт кладуть.
У Росії буде все значно гірше. Що таке “русский бунт”, ще Пушкін описав. Це найстрашніше, і Путін це розуміє. Та й не лише він.

– Невже “холопи” насміляться повстати проти “правителя”?

– Аякже! Скільки було всіляких стєнєк разіних, ємєлєк пугачових та інших. Вся історія Росії – це “то там бабахнуло, то тут бабахнуло”. Інша річ, що все це виливалося у страшне звірство. Що в підсумку проявилося в революції 1917-го року, яка призвела до падіння монархії. От вам той холоп, який здійняв руку не на якогось там “пуцькіна”, а на самого царя-батюшку!

Росіяни вже зрозуміли, що Путін не такий страшний. Він зробив величезну помилку, що почав пхатися в Україну. Він так собі підписав вирок. Гадаю, ми побачимо, як той вирок буде виконаний.

“На відміну від РФ, у нас немає царя”

– Нещодавно конгресвумен США звинуватила деяких представників української влади у грі на Росію. Як гадаєте, ці заяви мають підстави?

– США попередили президента України про те, що в його оточенні є російська агентура. Було сказано прямо: мовляв, якщо нас не послухаєте, це все може дуже погано для вас скінчитися. І подивіться, є вже деякі позитивні зміни, почалися “чистки”. Того ж керівника військової контррозвідки СБУ Сергія Левченка, якого прямо називали російським агентом, Зеленський днями зняв.

Гадаю, тут уже справа не тільки в Зеленському, а в дуже багатьох українських політиках, які будуть тиснути зі свого боку і вимагати навести якийсь порядок.

Я не ставав би великим оптимістом, але водночас і не був би повним песимістом. Скажу дуже таку непопулярну та контроверсійну річ: тіньовим керівником є Андрій Єрмак. А Володимир Зеленський – чудовий актор, який грає цю роль та оголошує промови і заяви, тексти яких йому підсовує Єрмак. І робіть із цього висновки.

А другу річ скажу дуже популярну: на відміну від Росії, у нас немає царя. А президент є президентом парламентсько-президентської республіки. Тобто в нас є політичне життя, політичні сили, навіть у керівній партії є розумні люди, справжні патріоти України. От вони і будуть наводити порядок. А спертися їм є на кого. Наша армія досягла вже майже мільйона…

З досьє “МБ”

Ігор Буркут (24 березня 1947) — науковець, педагог, журналіст, політолог, громадський діяч.

Закінчив Чортківське медичне училище та історичний факультет Чернівецького державного університету.

У 1978 Ігор Буркут став молодшим науковим співробітником Чернівецького відділу Інституту історії АН УРСР, в 1985 році захистив кандидатську дисертацію, присвячену політиці соціалістичної Югославії.

Пізніше працював в чернівецькому відділі Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України на історичному факультеті Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича.

Протягом багатьох років, крім публікації сотень статей в газетах і журналах, Ігор Буркут регулярно виступав на різних каналах радіо і телебачення (місцевого, національного) з аналізом історичних та політичних процесів.


410