«Надходить багато заявок на гроші»: скільки буковинців зможуть отримати гранти на створення власного бізнесу

Уже понад місяць працює програма “єРобота”, в рамках якої можна подавати заявки на отримання гранту для створення власного бізнесу.

Загалом в Україні вже погоджено 748 успішних заявок на гранти від держави. Їм перекажуть 172,5 мільйона гривень, про це йдеться в публікації “МБ”.

За даними “Ощадбанку”, на Буковині від початку роботи програми заявки подала 131 людина. З них всі етапи перевірки пройшли 89 заявок на суму 20,6 мільйона гривень.

Серед заявників 68% мають позитивну ділову репутацію, 32% – негативну.

84% заявників витрачатимуть суму гранту на придбання обладнання, 15% на закупівлю сировини та матеріалів, 1% на лізинг обладнання.
Серед них 58% – ФОПи, 32% – фізичні особи та 10% юридичні особи.

Другий за кількістю заявників напрямок – підтримка переробних підприємств. Буковинці подали 15 заявок на отримання грантів у цій сфері. З них задоволено 11 заявок.

За допомогою отриманих коштів буковинці модернізують власні підприємства для випуску готової продукції.

Також три заявки надійшли від аграріїв на гранти з розвитку тепличного господарства та садівництва. З них задоволено дві.

“У перші дні люди масово подавали заявки”

Про те, яку перевірку проходить заявка на першому етапі в Ощадбанку розповіла Наталія ГЕРЖЕЦЬКА, заступниця начальника філії Чернівецького обласного управління “Ощадбанку”.

– При перевірці враховується багато аспектів: позитивна репутація клієнта, його кредитна історія, наявність податкового боргу перед державою, виконавчих проваджень, судових рішень та інші фактори, які впливають на ділову репутацію клієнта. Є частина заявок, які вже на першому етапі відсіваються. Адже клієнт не може претендувати на отримання гранту, якщо в нього, наприклад, є непогашені кредити у банках, – каже Наталія Гержецька.

Наталія ГАВРАДА, завідувачка сектору інформаційної роботи Чернівецького обласного центру зайнятості, пояснює процедуру перевірки бізнес-плану та видачі гранту на створення своєї справи.

– Спочатку заявку перевіряє “Ощадбанк”. Там переглядають проєкт та дають оцінку. Якщо вона позитивна, далі заявка переходить до нас. Ми перевіряємо бізнес-план. Якщо його немає, або ж неправильно прораховані податки і збори, ми навіть запрошуємо людину на співбесіду. Якщо план більш-менш непоганий, є всі розрахунки, тоді проводимо співбесіду. Найбільшу увагу під час співбесіди ми звертаємо на бізнес-план. Після розгляду передаємо цю заявку до Державного центру зайнятості. Вони ще раз переглядають рекомендовані заявки та приймають остаточне рішення. Якщо заявка схвалена, людині в “Дії” приходить повідомлення про це. Після цього вона має звернутися до “Ощадбанку” та підписати з ними договір, – каже Наталія Гаврада.

Розповідає, що найбільше заявок було подано в перші дні, як тільки ця програма почала працювати

– До нас надходить велика кількість заявок. Перша хвиля була найбільш масова. Люди боялися, що закінчиться фінансування, а вони не встигнуть отримати грант. Ми вже створили дві комісії, бо одна фізично не встигала проводити скільки співбесід. У першій хвилі, 1-10 липня, було близько ста заявок. Ми запросили на першу співбесіду 54 людини. З них Державному центру зайнятості рекомендували близько половини від цієї кількості. Вони ж погодили лише 16 людей. У наступній хвилі за 11-24 липня погодили менше людей – лише 6. Адже пізніше в нас з’явилося значно більше роз’яснень щодо того, як ми маємо оцінювати заявки, – каже завідувачка сектору інформаційної роботи Чернівецького обласного центру зайнятості.

“Найбільше помилок у розрахунках”

Чимало заявок відхиляють через помилки у розрахунках. Адже люди, які тільки починають свою справу, не до кінця розуміються на цьому.

– Було дуже багато потужних бізнес-проєктів. Але деякі мали помилки в розрахунках. Люди, особливо ті, що не мають бухгалтерів і тільки планують започатковувати свою справу, робили помилки під час розрахунку заробітної плати працівникам, суми податків та зборів. Більшість тих, кого ми рекомендували, – це люди, які хочуть розширювати власний бізнес. Наприклад, чоловік, який займається вирощуванням шампіньйонів. Він вже має одну камеру, а хоче ще докупити 3. Також ми погодили бізнес-план на створення нової лінії виробництва стільців у Чернівцях. Погодили виготовлення іграшок з дерева. Підприємець уже має деревообробне виробництво. І в нього є можливості збуту іграшок за кордон. Є дуже багато бізнес-планів зі створення пекарень, кав’ярень, піцерій, пабів із крафтовим пивом та інших закладів харчування. Але багато людей помиляється в розрахунках, а умови до проєкту досить суворі, – каже Наталія Гаврада.

Грант надається на закупівлю обладнання і сировини. Однак люди прописують там і ремонт приміщення, величезні суми на оренду і рекламні послуги, каже пані Наталія.

– Буковинці зацікавлені в тому, щоб розвивати свій бізнес або створювати новий. Люди готові вкладати в це і свої гроші.
У середу, 17 серпня, Кабмін вніс зміни до порядку отримання мікрогрантів.

Тож відтепер з’явилася можливість доопрацювання бізнес-плану та повторного його розгляду. Також розширено перелік цілей використання гранту. Гроші можна буде також витрати на послуги реклами та маркетингу (не більше 10% від гранту), орендну плату за нежитлове приміщення (не більше 25%), оренду обладнання (не більше 10%).

Консультування щодо отримання мікрогрантів відбувається щоденно з 9.00 до 17.00, з понеділка по п’ятницю, та в Telegram-каналі онлайн-підтримки Чернівецького обласного центру зайнятості або ж за номером телефону: 52-32-50.


196