У сусідній із Буковиною області графіки вимкнень електрики розбили на черги: що це означає

На Івано-Франківщині графіки аварійних вимкнень розбили на 10 черг. Кожна черга буде вимикатися на 2 години, але може бути необхідність і на довше. На жаль, припинення електропостачання можливе декілька разів протягом доби.

Про це повідомила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук, пише molbuk.ua

Проте чиновниця наголошує, що графік аварійних вимкнень – це не графік із датою та часом. Це перелік ліній електропередач із зазначеною по кожній лінії потужністю. Вимикають лінії електропередач тоді, коли в енергосистемі необхідно знизити певний обсяг навантаження, а не відключити певну кількість будинків, районів чи конкретний населений пункт.

“Через це неможливо передбачити до хвилини точний час, коли саме необхідно вимкнути лінії електропередач. Прикарпаттяобленерго отримують команду застосувати вимкнення від диспетчера “Укренерго” і мають виконати її оперативно – протягом 15 хвилин. Тому рекомендуємо віднайти чергу, до якої віднесено ваш населений пункт”, – зазначила Світлана Онищук.

Ознайомитися з чергами можна на головній сторінці сайту Прикарпаттяобленерго в рубриці “Графіки аварійних вимкнень”.

Також про вимкнення і час відновлення електропостачання можна дізнатися у чат-боті “Прикарпаттяобленерго” у Viber під кнопкою “Відсутнє світло”.

На Буковині також відсьогодні, з 25 жовтня, запровадили графіки аварійного відключення (ГАВ) електроенергії. При цьому зазначили, що буковинців не попереджатимуть про відключення електроенергії.

-Це такий графік відключень, який не передбачає попередження. Зараз ситуація у системі електроенергетики України складна. Це будуть короткочасні відключення, вони робляться для того, щоб стабілізувати ситуацію з електроспоживанням. Де є пошкодження, щоб їх ліквідувати, відновити лінії. Якщо у нас немає пошкоджень об’єктів, то в інших областях вони є. Тому це вимушені заходи”, – пояснюють в пресслужбі Чернівціобленерго.

Водночас буковинці закликають оприлюднити бодай приблизні графіки відключень, адже обставини, за яких може людей застати вимкнення світла, можуть бути навіть критичними.


1 069