Китай відправив до Тайваню рекордну кількість військових літаків

Китайські винищувачі перетнули лінію розмежування з Тайванем

Повітряний простір Тайваню впродовж доби порушив 71 літак Військово-повітряних сил Китаю. Про це пише The Guardian з посиланням на міністерство оборони Тайваню.

Як повідомляється, найбільша одночасна кількість – 47 китайських літаків перетнули так звану медіанну лінію – неофіційний бар’єр, який розділяє країни по Тайванській протоці з 1950-х років.

Це було найбільшим вторгненням китайських ВПС на сьогодні, хоча повітряну тривогу на острові не оголошували.

Серед літаків було 18 винищувачів J-16, 11 винищувачів J-1, шість винищувачів Су-30 і безпілотники. Крім того, сім кораблів ВМС Китаю було виявлено біля Тайваню вночі 26 грудня.

Це відбулося через день після того, як Китай провів ударні навчання навколо острова Тайвань у відповідь на підписання президентом США Джо Байденом нового закону, який передбачає два мільярди доларів військових позик для Тайваню.

Зазначимо, що правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань як «сепаратистську провінцію» і не виключає використання військової сили для відновлення контролю над островом. Пекін неодноразово обіцяв «воззʼєднати» острів з материковою частиною Китаю. Лише 13 зі 193 членів ООН визнають Тайвань як єдиний легітимний. Решта країн фактично взаємодіють з владою Тайваню на міжурядовому рівні, визнаючи його самоврядність, але не встановлюють офіційні дипломатичні відносини.


Умовна роздільна лінія водного і повітряного простору між Китаєм (територія зверху) та островом Тайвань (фото MoNDefense )

Уряд Сполучених Штатів дотримується політики «єдиного Китаю», визнаючи легітимність комуністичної влади на материковому Китаї й не визнаючи незалежність Тайваню. Але при цьому США надають фінансову й військову підтримку Тайваню для захисту, формулюючи це в рамках союзних зобов’язань.

Останнім часом напруженість між Тайванем та Китаєм помітно зростала. У жовтні минулого року очільник Китаю Сі Цзіньпін заявив, що найбільшою перешкодою для возз’єднання «єдиного Китаю» є сили незалежності Тайваню. Цзіньпін додав, що прагне об’єднання мирним шляхом, але попередив, що китайський народ має «славну традицію» протистояти сепаратизму.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter