Росіянам і білорусам, які проживають у Литві, заборонили володіти зброєю

Литовський парламент у четвер, 15 грудня, ухвалив закон про контроль над зброєю та боєприпасами, яким заборонено мати зброю росіянам і білорусам, які проживають у Литві. Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на Сейм Литви.

Як повідомляється, ініціатором законопроекту виступив парламентський Комітеті національної безпеки та оборони (КНБО). У проект було внесено доповнення про заборону на придбання та зберігання зброї, збройного приладдя, боєприпасів та їхніх частин для громадян Росії та Білорусі.

При цьому приватні торговці зброї у Литві отримали право продавати зброю, що дозволена в цивільному обігу.

«Стрілки, солдати-добровольці, військовослужбовці професійної військової служби нарешті зможуть придбати у Литві зброю категорії А. Пів року тому ми дозволили її мати, тепер ми уможливлюємо її придбання тут, у Литві», – пояснив голова КНБО Лаурінас Кащюнас.

Віце-спікер Сейму Паулюс Саударгас наголосив на важливості цього положення. який запропонував враховувати досвід формування територіальної оборони в Україні. На його думку, правильніше надати можливість усім, хто готовий захищати країну у разі зовнішньої агресії, придбати зброю заздалегідь. У такому разі люди матимуть достатньо часу, щоб «звикнути до зброї, тренуватися з нею в тирі, поставити оптику, тепловізійний прилад… щоб, не дай Боже, у разі потреби вони могли піти захищати країну».

За проект після розгляду проголосували 106 депутатів Сейму, проти не виступив жоден, 10 депутатів утрималися.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter