Ціни на електроенергію в Європі сягнули рекордних позначок

У понеділок, 22 серпня, базова ціна на електроенергію в Європі підскочила на понад 25% і вперше перевищила ціну 700 євро за мегават-годину. Зокрема в Німеччині ціни на електроенергію вперше в історії сягнули 700 євро. За інформацією видання Bloomberg, такий рівень цін приблизно у 14 разів перевищує середньосезонний показник за останні пʼять років, повідомила «Економічна правда» .

У той же час ціна французького контракту підскочила на 16% – до 840 євро. А голландський контракт на місяць вперед зріс на 17% і становив €286,06 за мВт-год о 15:22 в Амстердамі.

Ціни на електроенергію у Європі підскочили до нового рекорду через подорожчання природного газу, поглибивши енергетичну кризу, яка загрожує занурити єврозону у рецесію. Таке зростання спричинене занепокоєннями щодо поставок газу «Північним потоком-1».

Зазначається, що ризик рецесії в єврозоні досяг найвищого рівня з листопада 2020 року – ймовірність спаду економіки протягом двох кварталів поспіль зросла до 60% з 45% у попередньому дослідженні.

Сьогодні ZAXID.NET також повідомляв, що вартість газу у Європі перевищила 3 тис. доларів за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, за прогнозами президента Володимира Зеленського, для України ця зима буде найскладнішою за роки незалежності.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter