Орбан викликав хвилю обурення заявою про «змішування рас» у Європі

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти «змішування» європейських і неєвропейських рас у своїй промові 23 липня, яка миттєво викликала обурення опозиційних партій і європейських політиків, пише в неділю, 24 липня, британське видання The Guardian.

«Ми [угорці] не є змішаною расою… і ми не хочемо ставати змішаною расою», – сказав Орбан і додав, що країни, де змішуються європейці та неєвропейці, «більше не нації».

Орбан роками робив подібні заяви, але ці коментарі були сформульовані у вкрай ультраправому стилі.

Каталін Чех, депутатка Європарламенту від угорської опозиційної партії Momentum, сказала, що була збентежена промовою прем’єр-міністра.

«Його заяви нагадують час, який, я думаю, ми всі хотіли б забути. Вони дійсно показують справжнє обличчя режиму», – сказала вона.

У Twitter Чех звернулася до представників змішаних рас в Угорщині.

«Колір вашої шкіри може бути іншим, ви можете походити з Європи чи з інших країн, але ви один із нас, і ми пишаємося вами. Різноманітність зміцнює націю, а не послаблює її», – написала депутатка.

Румунський євродепутат Алін Мітуца також гнівно відреагував на коментарі Орбана.

«Говорити про расову чи етнічну “чистоту”, особливо в такому змішаному регіоні, як Центральна та Східна Європа, є оманливо та небезпечно», – написав він у Twitter.

Орбан зробив цю резонансну заяву під час показової щорічної промови в містечку Бейле-Тушнад – найменшому з міст Румунії, 90% населення якого становлять румунські угорці. Там він раніше виступав із основними політичними ідеями та ідеологічними напрямками. Саме там, у 2014 році, він вперше заявив, що хоче побудувати «неліберальну демократію» в Угорщині. Цьогоріч Орбан виголосив апокаліптичну промову, в якій передбачив занепад Заходу та пророкував «десятиліття небезпек, невизначеності та війни».

Зокрема, у цій промові він закликав до нової стратегії ЄС щодо війни Росії проти України, заявивши, що санкції провалилися, а Україна ніколи не переможе.

Прем’єр Угорщини також натякнув, що нападу Росії на Україну можна було би уникнути та що він вбачає у цьому провину західних союзників, які не пішли на вимоги Путіна всупереч інтересам України.

Речник МЗС України Олег Ніколенко назвав заяви Орбана «російською пропагандою».

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter