Польща купить 48 корейських літаків FA-50 і 180 танків K2 Black Panther

Танки К2 Black Panther незабаром будуть збирати у Польщі

Влада Польщі оголосила про закупівлю 48 корейських легких бойових літаків FA-50, а також менше 180 танків K2 Black Panther. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр національної оборони Маріуш Блащак, пише «Мілітарний» з посиланням на польське видання wPolityce.

Як повідомляється, перші одиниці танків K2 від компанії Hyundai Rotem будуть поставлені вже цього року. Окрім того, між сторонами було досягнені домовленості, що такі танки невдовзі будуть вироблятися в Польщі.

«…плюс корейські «чорні пантери», тобто танки K2. Вже в цьому році нам будуть поставлені перші одиниці, всього в першій партії 180 танків; Зрештою, ці танки будуть вироблятися в Польщі», – уточнив Блащак.

Також повідомляється, що завершуються переговори щодо FA-50, і Повітряні сили Польщі планують придбати три ескадрильї цих легких бойових літаків. Планується, FA-50 замінять застарілі радянські винищувачі МіГ-29.

«Ми зацікавлені в закупівлі трьох ескадрилій, тобто 48 машин. Перші екземпляри будуть доставлені до Польщі наступного року. Ми завершуємо переговори з цього приводу, ми близькі до завершення. Загалом це буде стрибок боєздатності нашої армії», – заявив міністр.

Зазначимо, що на тлі російського військового вторгнення в Україну Польща почала різке посилення боєздатності своїх збройних сил. Зокрема, у березні польський Сейм прийняв закон «Про захист Вітчизни», який передбачає збільшення витрат на оборону та збільшення чисельності армії майже утричі.

На початку квітня Міністерство оборони Польщі підписало контракт на закупівлю 250 американських танків «Абрамс» M1A2 обсягом 20 млрд злотих (понад 4 млрд євро), що є найбільшим контрактом на закупівлю озброєння для польської армії.

Наприкінці травня повідомлялося, що Польща купує близько 500 пускових установок M142 HIMARS. При реалізації програми Homar Польща планує локалізувати виробництво багатьох складових пускових установок M142 HIMARS на своїх підприємствах оборонної промисловості.

Варшава також набирає масштабний темп переозброєння своїх бронетанкових підрозділів. Бо до цього ще варто додати і модернізацію всіх наявних в неї Leopard 2A4 до рівня Leopard 2PL.

Відтак після придбання «Абрамсів» та К2, у Польщі буде на озброєнні чотири види танків — на додачу до пострадянських Т72 і німецьких «Леопардів».

Додамо, що у 2018 році Польща купила американські системи ПРО Patriot за 4,75 млрд доларів

Довідково: K2 Black Panther – південнокорейський основний бойовий танк. Бойова машина була розроблена південнокорейським Агентством з оборонних розробок і компанією Hyundai Rotem. Танк озброєний 120 мм L55 гладкоствольною гарматою. Боєкомплект першої черги (7 пострілів) розміщений в механізмі заряджання типу «стрічковий конвеєр», який забезпечує швидкострільність 20 пострілів на хвилину. При вартості в 8,5 млн за одиницю цей танк є найдорожчим у світі.

Танк K2 Black Panther належить до одних з найновіших танків у світі (враховуючи консерватизм галузі). Машину відрізняє високий рівень захисту із застосуванням елементів динамічного та пасивного захисту (NERA), Гармата, яка працює разом із автоматом заряджання, дозволила скоротити екіпаж до трьох осіб. А враховуючи те, що 55-тонну машину приводить у рух 1500-сильний дизель, то питома потужність машини залишається на вкрай високому рівні – 27,2 к.с./т.

Літак FA-50 є бойовою версією T-50, який використовують для ударних та розвідувальних місій. KAI T-50 Golden Eagle – група південнокорейських надзвукових реактивних навчальних літаків та легких бойових літаків, розроблених Korea Aerospace Industries (KAI) спільно з Lockheed Martin.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter