Молдова скоротить кількість російських дипломатів через розслідування про шпигунство

Уряд Молдови у середу, 26 липня, оголосив, що скоротить чисельність дипломатів посольства Росії в Кишиневі. Своє рішення в уряді пояснили бажанням зменшити кількість людей, «які намагаються дестабілізувати Молдову». Про рішення уряду, яке оголосив міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску на засіданні уряду, пишуть молдовські Journal TV та NewsMaker.

«Протягом багатьох років ми були об’єктом певної ворожої діяльності та політики з боку Росії. Значна частина з них була зроблена через посольство», – наголосив Попеску.

За його словами, дипломатичні служби мають розвивати добрі відносини, а не діяти на дестабілізацію країни, тому молдовський уряд досяг згоди щодо необхідності обмеження кількості акредитованих дипломатів із Росії.

«Щоб було менше осіб, які діють для дестабілізації ситуації в Республіці Молдова. Я роблю це оголошення зараз. Представники посольства РФ вже поінформовані», – резюмував міністр.

У підсумку Молдову повинні покинути 45 співробітників посольства РФ. Різницю у цифрах, ймовірно, можна пояснити тим, що деякі посади у посольстві були незаповненими.

Вранці 26 липня до молдовського МЗС викликали російського посла Олега Васнєцова, якого повідомили про це рішення. Його викликали для пояснень після того, як у пресі з’явилося розслідування про те, що на даху російського посольства в Кишиневі встановлені антенні системи, які нібито збирають інформацію для російських спецслужб.

У розслідуванні Jurnal TV і The Insider йшлося про те, що кількість тарілок і передавальних пристроїв на даху посольства РФ у Кишиневі з кожним роком зростає. Також на даху дипломатичного представництва і на сусідніх будівлях періодично можна помітити таємничих людей. Як зазначають журналісти, ці люди – засекречені офіцери зв’язку з Головного розвідувального управління (ГРУ) і Служби зовнішньої розвідки (СЗР), тісно пов’язані з хакерськими угрупованнями, які зламували пошту європейських лідерів Ангели Меркель та Емманюеля Макрона, а також екс-глави Держдепу США Гілларі Клінтон.


фото The Insider

Співробітники спецслужб РФ піднімалися на дах посольства перед парламентськими і президентськими виборами, перед самітом Європейського політичного співтовариства, що проходив під Кишиневом, а також 14 травня, у день виборів башкана (голови) Гагаузії, автономного регіону Молдови.

Всього журналісти нарахували на даху посольства 28 антен і тарілок. Деякі з них дають змогу встановлювати супутниковий зв’язок, мікрохвильову ретрансляційну лінію або посилювати сигнал бездротового інтернет-маршрутизатора, визначати місце розташування кораблів, літаків і керованих ракет. Вони перехоплюють сигнали супутникової телефонії. Це дає змогу прослуховувати телефонні розмови і перехоплювати переговори по рації місцевої поліції.


фото The Insider

Крім того, дружин розвідників використовують як кур’єрів для перевезення занадто «важких» файлів. Джерела у прикордонній поліції зазначають, що дружини часто літають до Москви і назад, а в їхніх сумках завжди багато флешок і жорстких дисків. Оскільки у дружин є дипломатичний імунітет, їх не можна оглядати.