Країни Європи готові до прийому біженців з України

Країни-сусідки України зі Східної Європи посилено готуються до прийому біженців. Польські міста вже перераховують вільні місця, а Румунія розглядає можливість створення таборів для біженців з України, пише Independent.

“Спогади про залізну завісу і радянський вплив досі дуже живі на східному фланзі Європейського Союзу, де люди побоюються будь-якої нестабільності, яка може вдарити по їх економіці і викликати хвилю міграції, яку востаннє бачили в 1990-х роках під час розпаду колишнього”, – йдеться в повідомленні.

Заступник Міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач сказав, що він готується до великої кількості біженців. Вартість проживання в готелях буде близько 140 злотих за ніч, включаючи харчування.

“Нас запевнили, що державний бюджет повністю покриє витрати”, — зазначають польські чиновники.

“Ми врахували кілька гіпотез. Зараз ми аналізуємо, скільки таборів для біженців ми можемо розгорнути за відносно короткий час: 10, 12, 24 години. Ми аналізуємо наявні можливості проживання в прикордонних округах, але також обговорюємо другий етап з сусідніми округами і третій етап по всій країні”, – говорить міністр внутрішніх справ Румунії Лучіан Боде.

У Словаччині чекають десятки тисяч біженців. Міністр внутрішніх справ Роберт МИКУЛЕЦЬ заявив, що уряд готується до різних сценаріїв зі своїми збройними силами і знаходиться в тісному контакті з владою в Україні.

Та ж сама ситуація в Угорщині та країнах Балтії. Зокрема, в Латвії розглядає можливість створення низки центрів для біженців уздовж свого східного кордону для розміщення українських громадян без документів, які не мають посвідки на проживання. План вимагає схвалення уряду.


280