Україна переламує хід війни, бо змінила стратегію – Нью-Йорк таймс

З надходженням все більшої кількості озброєнь Україна непомітно змінила стратегію війни проти Росії. І вже готується переламати її хід.

Про це повідомляє The New York Times, пише РБК-Україні.

Видання зазначає, що навесні-влітку 2022 року українські війська піддавалися обстрілам російської артилерії на сході, втрачаючи позиції та до 200 бійців на день. Але в останні тижні ЗСУ змінили стратегію завдяки західним озброєнням і досягли успіху, принаймні, в уповільненні просування Росії.

Далекобійна зброя

Українська армія з постійно зростаючим арсеналом далекобійної західної зброї змогла завдати ударів по глибоких тилах противника. Це призвело до порушення лінії постачання та ураження ключових цілей. У свою чергу, Росія була змушена перебудовувати свою тактику, надавши ЗСУ перепочинок для прийняття більш стратегічних рішень.

Такий підхід особливо підходить для Херсонської області, де вже кілька тижнів анонсується контрнаступ. І обласний центр, постачання якого залежить лише від чотирьох мостів через Дніпро, вважається дуже вразливим.

Днями українські війська розбили останній міст, внаслідок чого тисячі російських військових опинилися під загрозою ізоляції.

Стратегія дає результат

Хоча українські військові ще не домоглися серйозних територіальних успіхів, їм вдалося уповільнити просування Росії та зупинити важкі втрати. Але противник продовжує чинити тиск на сході і півдні, і деякі позиції поступово прогинаються. Таким чином, у нього ще достатньо сил для продовження наступальних операцій.

Зусилля України на півдні є не стільки зміною підходу, скільки розширенням стратегії, прийнятої на початку війни і покликаної зрівняти правила гри з Росією. Оскільки противник набагато перевершує Україну за живою силою, кількістю озброєнь і боєприпасів ЗСУ мають бути новаторськими і гнучкими.

У початковій фазі Росія змогла скористатися своєю перевагою і захопити території на сході, але тепер з артилерією великої дальності, зокрема, HIMARS вдалося її значно уповільнити.

Успіхи на півдні

Саме в Херсонській області очікується перелом ходу війни на користь України. Використовуючи HIMARS та іншу артилерію ЗСУ поступово позбавляють Росію здатності постачати війська на захід від річки Дніпро, включаючи місто Херсон, яке вони контролюють з перших тижнів війни.

За словами представника українського командування, ідея полягає в тому, щоб зробити умови настільки неприйнятними, щоб Росія сама відступила за Дніпро перед українським контрнаступом.


260