14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Саме в цей день 2006 року було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, чим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії на атомній станції.

За кількістю загиблих і потерпілих ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики. Серед тих, хто боровся з наслідками аварії, було чимало наших земляків.

Згідно з даними Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА, наразі на обліку управлінь соціального захисту області перебуває майже 18 тис. осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких 8,8 тис. – безпосередньо учасники ліквідації наслідків аварії, з ним більше 4,5 тисяч ,- особи з інвалідністю. 

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» зазначеним особам надаються пільги та компенсації, зокрема:

– безоплатні ліки за пільговими рецептами лікарів та послуги зубного протезування;

– безоплатне санаторно-курортне лікування;

–  знижки на оплату житлово-комунальних послуг;

– додаткова оплачувана відпустка;

– щомісячна грошова компенсація вартості продуктів харчування;

– щорічна допомога на оздоровлення та інше.

З метою реалізації соціальних гарантій постраждалих громадян відповідно до вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у 2023 році з державного бюджету виділено кошти у сумі 47,9 млн  грн, з обласного бюджету– 13,3 млн грн.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація