Харківська ОВА і Всесвітня організація охорони здоров’я посилюють співпрацю у сфері гуманітарної допомоги населенню

Про це йшлося в ході зустрічі начальника ХОВА Олега Синєгубова, директора Європейського регіонального бюро ВООЗ д-ра Ганса Клюге та першого заступника міністра охорони здоров’я України Сергія Дуброва. Під час заходу сторони обговорили потреби сфери охорони здоров’я Харківщини та поточну підтримку з боку ВООЗ.

«Наразі основними напрямками роботи в регіоні є підготовка до опалювального сезону. Президент України чітко визначив пріоритетні завдання на поточний рік – кожен заклад охорони здоров’я в регіоні має бути повністю автономним із дотриманням принципів енергоефективності, забезпечений водопостачанням, теплопостачанням, альтернативними джерелами живлення тощо. Акумулюємо максимум зусиль і щодня працюємо над цим. Дякуємо Всесвітній організації охорони здоров’я за увагу до Харківщини та допомогу, яка надходить для жителів області від початку повномасштабної війни. Для нас це дуже важливо. Розраховуємо на подальшу плідну співпрацю», – сказав Олег Синєгубов.

Начальник Харківської ОВА звернув увагу присутніх на низку проєктів, узгоджених із Президентом України і Міністром охорони здоров’я, які будуть реалізовуватися в області. Серед основних: ремонт і реконструкція приймального відділення Обласної клінічної лікарні із подальшим встановленням сучасного обладнання; будівництво нового підземного медзакладу, а також реабілітаційного центру на базі Обласної клінічної лікарні; підготовка до будівництва нового обласного центру онкології; створення Обласного міжрегіонального центру протезування та реабілітації; будівництво фабрики-кухні в місті Лозова у співпраці з Фондом Олени Зеленської та Фондом Говарда Баффета. Також ведеться проєктна робота щодо створення нової психіатричної лікарні та кардіохірургічного центру.  

«Ми залишатимемося в Україні і з українцями стільки часу, скільки це буде потрібно. Нашим пріоритетним завданням є зосередження зусиль на трьох основних напрямках: реагування на надзвичайні ситуації, відновлення і довгострокова реформа системи охорони здоров’я. Ми підтримуємо вашу позицію щодо пріоритетності підготовки медзакладів області до опалювального сезону. У місті Чугуїв ми вже відкрили автономну котельню. Ставимо собі за мету встановити до кінця року 10 таких модульних котелень та ще 20 – до середини наступного року. Також у планах відкриття 30 модульних амбулаторій первинної допомоги, які дозволять людям у громадах підтримувати доступ до медичних послуг. Тісно співпрацюємо з програмою Олени Зеленської в напрямку психічного і психологічного здоров’я населення, це є ще одним важливим напрямом нашої роботи», – зазначив д-р Ганс Клюге.

Директор Європейського регіонального бюро ВООЗ подякував Олегу Синєгубову за зустріч та підкреслив високий рівень організації роботи на всіх рівнях у сфері відновлення й розвитку сфери охорони здоров’я в області в умовах повномасштабної війни.

Наприкінці зустрічі сторони домовилися посилити роботу щодо координації та узгодження зусиль під час реалізації оперативних і довгострокових проєктів на території Харківської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *