Харківська область перша в країні впроваджує План заходів з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я

Про це під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі ХОВА розповіли директорка Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА Ольга Борщ, директорка Департаменту охорони здоров’я Тетяна Деменко, директорка обласного центру соціальних служб Оксана Радіч.

Харківська область перша в Україні підписала План заходів на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року. Даний документ став важливим напрацюванням Харківської ОВА, профільних міністерств та структурних підрозділів. План заходів є середньостроковим стратегічним документом, який об’єднує ключові заходи для забезпечення узгодження дій на рівні області, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій щодо ефективного впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

«Обласний план заходів з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні передбачає проведення інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів, здійснення методологічного супроводу розробки місцевих стратегій, програм, та планів розвитку охорони психічного здоров’я на рівні громад. Також передбачено міжвідомчу координацію з надання послуг у сфері психічного здоров’я, підтримку створення нових суб’єктів надання психологічних послуг, посилення ролі спільнот осіб, які мали або мають психічні розлади. Заходи зі зниження рівня смертності внаслідок самогубств, зокрема, протидії булінгу у закладах освіти, профілактичної роботи з військовослужбовцями та ветеранами війни. Запровадження системи психосоціальної підтримки на робочому місці, тощо», – зазначила Ольга Борщ.

До виконання плану долучені структурні підрозділи обласної військової адміністрації, Харківський обласний центр соціальних служб, органи місцевого самоврядування, військові адміністрації населених пунктів, територіальні органи центральних органів виконавчої влади, вищі навчальні заклади, заклади культури та охорони, надавачі соцпослуг, громадські організації у тому числі міжнародні тощо.

«Пріоритетним завданням залишається підтримка ментального здоров’я жителів Харківської області. Активні бойові дії, обстріли, тимчасова окупація мають руйнівний вплив на психіку наших громадян. Тому в регіоні впроваджуються такі програми», – додала Тетяна Деменко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *