На Харківщині діють державні програми підтримки аграріїв

Про це говорили в межах платформи «Діалог влади та бізнесу» під головуванням заступника начальника Харківської ОВА Євгена Іванова та за участі представників більш ніж 100 агропідприємств регіону.

На Харківщині запроваджені та активно реалізуються державні та міжнародні програми підтримки сільського господарства. Підтримка надається за такими напрямками: окрема бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних полів, бюджетна дотація на утримання великої рогатої худоби та на утримання маточного поголів’я.

«Водночас аграрії, які здійснюють сільськогосподарську діяльність на територіях можливих бойових дій можуть отримати фінансову підтримку від держави у розмірі 1000 гривень за кожен гектар. Якщо угіддя входять до території активних бойових дій – 2000 гривень за гектар. Програми підтримки для агровиробників Харківської області – важлива складова професійної діяльності, адже внаслідок дій російських окупантів значна кількість господарств пошкоджені, а майже 540 тисяч гектар сільгоспземель потенційно замінована», – зазначив Євген Іванов.

Однією з найбільш дієвих програм кредитування для аграріїв залишаються «Доступні кредити 5-7-9%». Від початку поточного року лише Ощадбанком було надано кредитів аграріям на близько 740 мільйонів гривень, з яких понад 200 мільйонів – для фермерів з деокупованих територій області. Також для агровиробників доступні гранти в межах програми «єРобота» – «Грант на сад» і «Грант на теплицю».

«Програмою компенсацій передбачено відшкодування 25% вартості придбаної сільськогосподарської техніки. Цього місяця до нас за цією програмою звернулися 28 клієнтів, отримали компенсацій на 6 мільйонів гривень. В «Ощадбанк» більше 300 партнерів. Спільно розробили програму, якою передбачено надання 6 мільйонів гривень без заставного кредитування на придбання посівного матеріалу та добрив», – повідомила заступниця начальника з мікро, малого та середнього бізнесу філії Харківського обласного управління АТ «Ощадбанк» Юлія Рєзнік.

Також передбачена компенсація сільгосптоваровиробникам за гуманітарне розмінування земельних ділянок, яка здійснюється на безоплатній основі. «Програмою передбачена компенсація 100% вартості послуг з розмінування, якщо сільськогосподарські угіддя були розміновані після 15 квітня поточного року. Якщо ділянка була розмінована до 15 квітня, то програмою передбачено відшкодування 80% вартості робіт», – повідомив директор Департаменту цивільного захисту Іван Сокол.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *