Інститут національної пам’яті створив онлайн-архів усної історії

Це перший в Україні політематичний ресурс, який надає вільний доступ до зібраних відео- та аудіоінтерв’ю.

Збирання свідчень про різні події новітньої історії, зокрема, Революцію гідності та сучасну російсько-українську війну, інститут розпочав навесні 2014 року. За сім років вдалося зібрати в архіві понад 1600 інтерв’ю різної тематики, у тому числі записів, здійснених іншими установами, організаціями та приватними дослідниками й переданих інституту для зберігання та оприлюднення.

«Ця платформа стане в пригоді фахівцям, які працюють з історією, зокрема, з методом усної історії, а також журналістам і всім, хто цікавиться нещодавнім минулим», – зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Він також зауважив, що формат усноісторичних досліджень – це цікавий і плідний напрям, який варто промотувати, і висловив сподівання, що презентований архів підвищить застосування цієї методики істориками та обізнаність з нею суспільства.

Наразі на ресурсі у вільному доступі представлені перші 100 записів – розповіді про Революцію гідності, російсько-українську війну, український визвольний рух. Онлайн-колекція буде постійно поповнюватися.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація