Завдяки передачі в лізинг двох літаків Ан-140 на «ХАЗі» виплатять частину боргів із заробітної плати

Про це під час брифінгу 6 липня повідомив директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Олександр Кривоконь.

За його словами, сьогодні на підприємстві розроблено програму антикризових заходів, які допоможуть провести фінансове оздоровлення всієї системи.

«24 червня 2021 року Президент України підписав Указ “Щодо розвитку авіабудівної галузі України”, в якому вперше було описано план для Харківського авіапідприємства. У ньому йдеться про антикризові заходи та про розширення взаємодії держави і бізнесу. Дуже важливо, що до Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки було включено наш літак Ан-74», – сказав Олександр Кривоконь.

Серед останніх позитивних змін на підприємстві він відзначив підписання з «Укроборонпромом» і авіакомпанією «Мотор Січ» договору про завершення будівництва і передачу в лізинг двох літаків Ан-140. Це дозволить виплатити частину боргів заробітної плати.

«Починаючи з квітня ми виплатили заробітну плату за три місяці. Частину – за допомогою «Укроборонпрому», а вже за травень цього року – зі своїх коштів. Загалом виплачено вже 15 млн грн. Поступово виплатимо всі борги», – прокоментував Олександр Кривоконь.

Говорячи про перспективи підприємства, він зазначив про плани організації Індустріального парку та Центру загальної авіації, створення центрів технічного обслуговування літаків «Антонов» у світі, створення нових моделей літаків Ан-74 та Ан-140 за рахунок держави або інвесторів з проведенням імпортозаміщення.

«Задля відновлення ефективної роботи підприємства будемо змінювати аналогові прибори на цифрові. Також, хочу зазначити, про свою нещодавну поїздку в Єгипет, звідки я привіз вдалі напрацювання щодо співпраці з військовими силами Єгипту по їхній машині Ан-74. Тобто ми продовжуємо роботу з різними країнами», – розповів Олександр Кривоконь.

Зокрема, у планах – розв’язати питання щодо недобудованого літака для Казахстану, налагодити співпрацю з навчальними закладами з питань проєктування, конструкторських розробок і забезпечити підприємство молодими робочими кадрами.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація