На Харківщині вже щеплено майже 1 млн осіб

Про це заявив під час брифінгу 25 листопада заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Він повідомив, що наразі ситуація щодо захворюваності на СOVID-19 залишається серйозною, хоча область за всіма показниками вже наближається до «жовтої» зони. Михайло Черняк відзначив, що в регіоні активно, не знижаючи темпи, триває вакцинальна кампанія. Щодня щеплення проти СOVID-19 отримують 17 – 18 тис. мешканців області.

«Загалом від початку компанії проведено 1 млн 607 тис. щеплень, отримали щонайменше першу дозу вакцини 905 тис. 210 осіб. Сподіваюся, що найближчим часом ми перетнемо межу в 1 млн людей, які будуть вакциновані на території області. Фактично це 41% станом на сьогодні від загальної кількості населення регіону. Повний курс вакцинації – тобто 2 дози – пройшли 701 тис. 815 осіб – це 31%», – навів дані Михайло Черняк.

Також триває вакцинальна кампанія серед дітей віком від 12 років. Сьогодні з цієї категорії 1 дозу отримали 1651 особа, 2 дози – 993 особи.

Крім того, Михайло Черняк розповів про посилення заходів карантинних обмежень у «жовтій» зоні.

«Посилення карантинних обмежень під час «жовтої» зони, як на мене, – правильне рішення, і міністр охорони здоров’я України, пан Ляшко їх анонсував. Нагадаю, що бізнес і громадські заклади зможуть працювати лише за умови вакцинації однією дозою всього колективу. Відвідувачі так само мають бути вакциновані. Передбачено скорочення дії так званих «жовтих» ковід-сертифікатів, які стосуються 1 дози. Також скорочено термін дії цих сертифікатів у чотири рази – до 20 днів, замість 120», – сказав заступник голови ХОДА.

Крім того, згідно з нововведеннями, сертифікати необхідно буде зчитувати через застосунок «Дія», а не лише перевіряти візуально їхню наявність. Штраф за недотримання правил становить від 34 тис. до 170 тис. грн.

«Я думаю, що, перебуваючи у «жовтій» зоні, ми матимемо можливість продовжити високі темпи вакцинації. Ще раз наголошую, що вакцинація ефективна. Це вже доведено нашим досвідом, який ми отримали під час цієї хвилі. Вона дійсно працює, дійсно захищає, дійсно рятує життя і щонайменше гарантує більш легку форму перебігу хвороби», – наголосив Михайло Черняк.

Довідка. За даними Департаменту охорони здоров’я ХОДА, наразі госпітальна база, яка задіяна на Харківщині для лікування хворих на СOVID-19, становить 5080 ліжок. Фактично на них перебуває 2840 осіб (завантаженість – майже 56%). Із загальної кількості хворих, які перебувають у лікарнях, станом на 25 листопада, вакциновані лише 149 осіб, це приблизно 5%.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація