У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах.
Для отримання фінансування органи місцевого самоврядування мають слідувати чітким вимогам, які були розроблені в Міністерстві розвитку громад і територій. Зокрема, йдеться про розробку проєктної документації та забезпечення норм інклюзивності та безбарʼєрності. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.
«Оновлення харчових блоків – це вагома складова реформи шкільного харчування, яка відбувається під патронатом першої леді Олени Зеленської. У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію на модернізацію харчоблоків у закладах загальної середньої освіти. Відтак громади матимуть змогу подати свої проєктні пропозиції та отримати кошти на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт їдалень у школах, в основі яких буде сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм НАССР та приготування якісної і безпечної їжі в асортименті», – зазначив Іван Лукеря.
Зокрема, для отримання коштів на модернізацію харчоблоків громадам необхідно:
– підготувати проєктні пропозиції з модернізації шкільних харчоблоків та подати їх в обласні державні адміністрації;
– розробити та затвердити проєктну документацію на основі брендбуку;
– отримати експертний звіт проєкту;
– забезпечити проведення та завершення процедур закупівель по проєктах, що будуть фінансуватися за кошти субвенції;
– укласти договори з переможцями тендерів.
Зазначимо, пропозиції до переліку проєктів формують обласні та Київська міська державні адміністрації. Перевага буде надаватися тим проєктам з реконструкції шкільних їдалень, які внаслідок модернізації зможуть забезпечувати потреби в гарячому харчуванні учнів власної школи, а також доставку гарячих страв в інші освітні заклади.
Довідка. Під патронатом першої леді Олени Зеленської в Україні триває реформа шкільного харчування. Це є одним із ключових напрямів діяльності першої леді України. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.