Що потрібно знати абітурієнту для успішного вступу у ВНЗ Польщі?

Сучасна молодь стоїть перед вибором: у який університет вступити – вітчизняний чи закордонний? Яку спеціальність обрати, щоб із задоволенням працювати усе подальше життя? Щоб обрати хороший університет та спеціальність варто дуже добре подумати, зважити всі за та проти закордонного навчання. Звичайно, молодь із задоволенням обирає закордонні університети, які знаходяться у ЄС. Зокрема, це й провідні вузи Польщі. Серед них і Варшавський університет https://proekt-obk.com/university/varshavskij-universitet, один з найкращих державних ВНЗ країни.

Давайте подивимось, чому саме польські університети найбільш популярні серед українських абітурієнтів:

  • основна причина – поєднання високої якості підготовки бакалаврів, магістрів та невисокої ціни за навчання;
  • завдяки отриманню європейського диплома випускник має можливість влаштуватися у будь-яку країну ЄС або ж повернутись на батьківщину та працювати у престижній компанії;
  • територіально Польща розташована найвигідніше з усіх країн ЄС, тому студенти можуть швидко доїхати на навчання та з’їздити додому на вихідні чи канікули;
  • вивчити польську мову можна без проблем – це швидко, доступно та нескладно, на відміну від німецької, словацької, італійської та інших мов;
  • доступні ціни не лише на освіту, а й на проживання та харчування – це теж вагомий фактор при виборі країни для навчання.

Які ціни актуальні цього року?

Вартість напряму залежить від обраного університету та спеціальності. Наведемо кілька прикладів. Так, у Варшавському університеті на спеціальності інформатика ціна навчання в Польщі коштує 3,3 тис. євро на рік, біотехнологія – 4 тис. євро, економіка – 2,2 тис. євро, право – 4 тис. євро, управління – 3 тис. євро. У Лодзинському університеті ціни дещо нижчі: мікробіологія – 1,5 тис. євро, економіка, інформатика, математика, право – 1,2 тис. євро, а навчання на філологічному факультеті становить 1 тис. євро. У приватних університетах ціни можуть бути ще нижчими. Проте варто обирати ВНЗ не лише за ціною. Зараз розповімо, на що ще потрібно звертати увагу.

Як обрати найкращий університет?

Звичайно, чим престижніший університет ви оберете, тим легше вам потім буде знайти роботу. Недарма щороку складають рейтинг польських ВНЗ «Перспективи», завдяки якому ви можете чітко побачити, які університети є лідерами та пропонують найкращу підготовку, умови проживання та навчання.

Обов’язково з’ясуйте питання з поселенням. Якщо при обраному ВНЗ немає гуртожитків, тоді питання з проживанням потрібно буде вирішувати самостійно, а це потягне за собою більші витрати. Так, за місяць у державних гуртожитках ви заплатите біля 100 євро, в той час як оренда квартири коштує від 350 євро щомісяця.

Подумайте, де буде краще та цікавіше навчатися – у невеличкому містечку чи у великому місті? До речі, навіть найбільші міста Польщі дуже затишні. До того ж, студентам тут набагато легше знайти підробіток, ніж у невеликих містечках.

Основні документи, які потрібно підготувати для вступу

Заздалегідь подбайте про здачу іспиту з польської мови та отримання міжнародного сертифіката. Його потрібно додати до документів при вступі до Варшавського університету та інших ВНЗ. Наприклад, зайшовши на сайт Університету Марії Кюрі в Любліні, ви знайдете покрокову інструкцію щодо вступу та перелік документів, який потрібно подати для зарахування. Таку ж інформацію містить і більшість інших польських ВНЗ.

Скільки буде тривати навчання?

Загалом – 5 років, з них 3-3,5 на бакалавраті та 1,5-2 роки – на магістратурі.