Більше відповідальності: у Лозівській прокуратурі пояснили свої нові обов’язки +vd

Прокуратура почала працювати по-новому. Зміни у законах додали навантаження й відповідальності, натомість, зменшили повноваження.

З 1 грудня почав діяти оновлений закон “Про прокуратуру” – на додачу до нового Кримінально-процесуального кодексу. Той набув чинності 2 тижні тому. Помічники прокурора тепер самі називаються прокурорами і разом з міліцією розслідують злочини. У Лозівській міжрайонній прокуратурі вікна ввечері тепер світяться довше — тут звикають до нових навантажень.

Усі помічники і старші помічники тепер називаються прокурорами і старшими прокурорами відповідно. Вони так само мають здійснювати нагляд за дотриманням законів і захищати права людей, як і раніше. Навіть більше — берегти їх від самої прокуратури. Це відомство більше не може примушувати бізнес чи владу виконувати свої вимоги негайно. Таких зобов’язальних  актів прокурорського реагування, як протест і припис, більше не існує. Залишилося тільки подання.

“Проест був обовязковим до виконання, а подання орган, до якого його внесли, може його і не виконати, тобто, відмовитися, аргументовано чи неаргументовано. Це дозволяє нам звернутися до суду для примусового його задоволення”, – говорить Лозівський міжрайонний прокурор Олексій Горбік.

Віднедавна співробітники прокуратури не лише наглядають за міліцією, а працюють разом з нею — за новим Кримінально-процесуальним кодексом. Коли людина заявляє до міліції про злочин, справу одразу заносять до онлайн-реєстру — і все, вона під контролем і має розслідуватися. Роблять це спільно слідчий міліції та один з прокурорів. Однак саме прокурор несе всю відповідальність за повне й об’єктивне розслідування, наголошує Олексій Горбік.

У прокуратурі і раніше засиджувалися допізна, а тепер — і поготів. На кожному з 10 рядових лозівських прокурорів — по 20 з лишком спільних з міліцією справ. Стільки накопичилося за 2 тижні дії нового КПК. Після завершення розслідування знову ж таки прокурори представлятимуть кожну свою справу у суді.

Наступні півроку керівні органи прокуратури спостерігатимуть, як справляються її підрозділи з новими навантаженнями і відповідальністю, говорить Лозівський міжрайпрокурор. До того часу про збільшення штатних розписів мова не йтиме.

Валерія Гецко

 

{youtube}aipa9ztDGJg{/youtube}