Якщо людина померла вдома: куди звертатися і чи потрібно платити +vd

 

Міліція, прокуратура і медицина об’єдналися, щоб протидіяти приховуванню злочинів. Вони вивчають на кожну смерть вдома.

Міліція, прокуратура і медицина об’єднали зусилля, щоб протидіяти приховуванню злочинів. Близько року діє порядок, відповідно до якого представники цих служб виїжджають на кожен випадок смерті вдома. Однак лозівчани досі погано розуміють, навіщо і як це має робитися. Про це у січні на своєму зібранні поскаржилися лозівські квартальні.

Найбільше у Лозовій помирають літні люди, і досить часто — у себе вдома. З 2011 року  кожен такий випадок проходить під потрійним контролем — прокуратури, міліції та медиків на підставі спільного наказу цих відомств. Померлого приймуть на кладовище на підставі лише двох документів: або лікарської довідки про смерть, або довідки про розтин.

Коли у будинку помирає людина, родичі або знайомі повинні викликати швидку та міліцію — номери 102 та 103. Медики констатують смерть, а слідчо-оперативна група оглядає місце події, опитує рідних, встановлює, чи є на тілі ознаки насильницької смерті. Якщо необхідно, працівник міліції направляє його на розтин.

Якщо слідчо-оперативна група не бачить підстав для судмедекспертизи, у поліклініці за місцем проживання треба отримати довідку про смерть. Її видає дільничний сімейний лікар. Він може це зробити, якщо оглядав свого пацієнта не більше, ніж за місяць до смерті. При цьому померлий повинен бути похилого віку і мати встановлений діагноз, підтверджений нещодавніми аналізами й іншими дослідженнями.

Обов’язково на розтин відправляють усіх померлих дітей, людей працездатного віку, частину онкохворих, людей, у кого немає чітко встановленого діагнозу, а також тих померлих стареньких, кого давно не оглядав лікар.

У січні на своєму зібранні лозівські квартальні поскаржилися: ті, хто приїжджає за викликом про смерть, вимагають гроші за те, щоб не відправляти тіло на розтин. Людям говорять, що морг коштує 500 гривень, а шоб не везти — 250.

Лозівський міжрайпрокурор Олексій Горбік говорить: правоохоронці та медики не мають права брати гроші за огляд померлого і видачу будь-яких документів. Відповідно до законодавства, для людей все це безкоштовно. Якщо хтось вимагає оплати за огляд померлого, розтин, довідку чи зберігання тіла у морзі, треба звертатися до міліції або прокуратури, сказав Олексій Горбік.

Єдине, що платне, – це доставка тіла до моргу. У приватних ритуальних служб вона коштує від 300 гривень і дорожче, а комунальна поки таку послугу не надає.

Валерія Гецко

 

{flv}14_02_12_pomer vdoma{/flv}