Лозівчанин-інвалід зіштовхнувся з проблемою житла +vd

У Сергія Чижа є квартира, в якій він прописаний, однак потрапити у помешкання чоловік не може.

 

У лозівчанина Сергія Чижа друга група інвалідності. Чоловік не працює, живе на мінімальну пенсію. Він розповідає, що прописаний у трикімнатній квартирі, однак туди його не пускають через сімейні сварки.

 

Лозівчанину доводиться наймати житло. Проте і його чоловік може втратити у будь-який момент через примхи господарів та нестачу грошей, каже Сергій.

В управлінні праці та соціального захисту населення у такій ситуації нічим не можуть допомогти. Начальниця Ольга Федченко пояснює: у Лозовій соціального житла немає. Вони поселяють лише в інтернат, і то тільки інвалідів чи людей пенсійного віку, у яких немає прописки. А грошову допомогу працівники установи надають тим, кому вона гостро необхідна.

У Лозівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді можуть надати лише психологічну допомогу, говорить провідний спеціаліст Марина Кириченко.

А ось у відділі у справах захисту сім’ї, дітей та молоді Лозівської міськради пояснюють: якщо людину не пускають у власне житло, це один з видів насильства – економічний. Працівники організації з цим борються. Як говорить начальник відділу Наталія Тихонова, долучають до таких випадків навіть правоохоронців. “Ми разом виходимо за місцем проживання людини і з’ясовуємо причину насильства в сім’ї, далі вже виносимо це питання на розгляд координаційної ради, потім, якщо потрібно, документи направляємо до суду та відстоюємо житлові права цієї людини”, – розповідає Наталія Тихонова.

Також з приводу проблем житла безкоштовно консультують юристи, які працюють у міськвиконкомі. За словами начальника юридичного відділу Ірини Гайдар, через суд у багатокімнатній квартирі можна кожній прописаній у ній людині виділити по кімнаті, а туалет, ванну, кухню зробити спільними для користування. Якщо мешканці не уживаються разом, єдиний варіант – розміняти житло. Однак з неприватизованою квартирою такий варіант може і не вийти.

Представляти людину у суді можуть працівники прокуратури, говорить Ірина Гайдар. Однак не факт, що вони візьмуться за будь-яку ситуацію. Щодо Сергія Чижа, то чоловік подаватиме позов до суду. За порадою юриста з міськвиконкому, це – єдина можливість вирішити його проблему з квартирою. А допомагатимуть Сергієві відстоювати права працівники відділу у справах захисту сім’ї, дітей та молоді.

Ірина Лєушканова

 

{youtube}NW6emC7pRJQ{/youtube}