У Лозовій і Лозівському районі російську визнали регіональною мовою +vd

Відповідні рішення прийняли міська і районна ради на сесіях 23 серпня.

За результатами всеукраїнського перепису населення 2001 року, російською спілкується 17% лозівчан. Про це лозівським депутатам повідомила секретар міськради Тетяна Запорожець. Більшість депутатів проголосували за визнання російської регіональною. “Проти” виступили тільки “батьківщинівці”.

 

Як вплине це рішення на людей, у міській ради поки не можуть одностайно сказати: чекають рекомендацій згори. Заступник Лозівського міського голови Юрій Петренко запевнив, що протягом 3 місяців Кабмін має розробити список заходів і пропозицій, і вже на їхній основі діятимуть на місцях.

Поки лозівські самоврядці розробляють і свої пропозиції. Тетяна Запорожець запропонувала рішення сесій та їх проекти писати, як і раніше, державною мовою. Щодо шкіл та дитсадків, то там російську мову викладання вводитимуть лише за бажанням батьків, запевнив заступник міського голови Юрій Петренко.

У Лозівському районі російську також визнали регіональною. Про це говорили на позачерговій районній сесії. Там повідомили, що за результатами всеукраїнського перепису на Лозівщині регіонально мовою також є російська. На сесії всі депутати, крім одного “батьківщинівця”, проголосували за те, щоб розвивати і використовувати російську мову у районі відповідно до нового закону.

Закон «Про засади державної мовної політики» Президент України Віктор Янукович підписав 11 серпня. За ним регіональною вважається мова, якою спілкується щонайменше 10% мешканців населеного пункту.

Анна Скрипник, Ірина Лєушканова

 

 

{youtube}gvrOpCrr2Rw{/youtube}