Про дефіцит кадрів у медичній сфері

Молодий медик, сімейний лікар Дмитро Колісник потрапив у Лозову у 2014 році за розподілом від університету. Разом із дружиною, теж медиком, чоловік виховує двох дітей. Розповів, коли приїхав у Лозову, спочатку був налаштований скептично, однак зараз свою думку змінив і разом з родиною вирішив залишитися у Лозовій. Попри те, що спеціаліст молодий, він вже набрав необхідні 1800 декларацій. Пацієнтів, що хочуть саме до цього лікаря – більшає.

 

 «Работа есть – только работай. Второе, жилье планируют предоставлять молодым семьям, я думаю, нас тоже не оминут – это два. С учетом грядущих реформ, ничем не хуже мне будет здесь работать, если я наберу свое количество деклараций, чем я буду жить аналогично в больших городах, и там будет стоить больше питание, и садик, и школа, все накладывается», – Дмитро Колісник, сімейний лікар.

Молода лікарка Віталія Басараб після навчання у медичному виші, потрапила у Лозову за розподілом. Працює тут вже другий рік. Спеціаліст наголосила, попри складнощі, свою роботу любить. Дівчина сподівається, що медична реформа покращить якість послуг для людей та умови праці для лікарів.

«Нагруженность по работе, кроме того, ночные смены, дежурства. Вот, до этого времени, буквально, 2 месяца назад, еще были констатации смерти, которые тоже, несколько…выматывают. Ну, а так, в принципе, все нравится в работе. Я думаю, что правда, есть такое понятие как «призвание». Если бы даже сейчас предложили кем-то работать, в другом месте, даже очень выгодно, с другой  зарплатой, то все-равно я бы осталась в медицине. Я надеюсь, что будет проведена качественная реформа и нам будет предоставлено много возможностей, качественная аппаратура, условия работы, при которых будет однозначно легче работать», – Віталія Басараб, сімейний лікар.

Місто намагається створити сприятливі умови для молодих медиків, бо  у Лозівському медичному територіальному об’єднанні дефіцит кадрів, розповів керівник ТМО Іван Жовтий.

 «У нас лікарів по територіальному медичному об’єднанні не вистачає, грубо говоря, 80 чоловік. Фізичних осіб. То єсть ці посади, які в нас є заняті сумісниками. Людина робе на ставку, а то й на півтори, а другий раз і більше. Тому що нікому робити. І потому у нас лікарі живуть в лікарнях», – Іван Жовтий, керівник Лозівського територіального медичного об’єднання.

Для того, щоб втримати молодих спеціалістів у Лозовій, у 2017 році прийняли міську програму. Її суть у тому, що з міського бюджету оплачують навчання п’яти студентів, натомість, після випуску, вони мають повернутись у Лозову і пропрацювати 10 років. У середньому, навчання протягом 6 років за одну людину коштує близько 120 тисяч гривень. Це вигідно тим, хто навчається на контракті, однак поки бажаючих не так багато.

«Из 5 мест в 2017 году – 3 желающих, в 2018 году – один. Ми готовы брать людей на любом курсе обучаться, независимо 1,2 или только поступают. Сначала нужно поступить на контракт, а потом прийти к нам договариваться и заключать с нами договор и медуобучение», – Олександр Жидков, перший заступник Лозівського міського голови.

Окрім навчання молодим медикам пропонують службове житло.

«Уже 5 квартир нашли и передали медикам. Частичный ремонт проводим в 5 квартирах, дабы можно было вселиться. Готовы находить и передавать еще», – Олександр Жидков, перший заступник Лозівського міського голови.

Одна з причин, чому молоді спеціалісти не залишаються у місті – бажання жити у великих містах, бо там інша зарплатня, вважає Олександр Жидков.  Однак, керівники сподіваються, що найближчим часом ситуація покращиться. А поки молодих спеціалістів запрошують працювати та обіцяють створити комфортні умови.

«Нам дуже потрібні молоді спеціалісти, які б приходили, працювали, які б внесли щось нове і потужне в нашу роботу. Тому, приходьте до нас, будемо разом працювати. У нас дуже гарно, тепло, тепла обстановка», – Юлія Косик, заступник директора комунального некомерційного підприємства «Лозівський центр ПМСД».

Наразі ж у Лозівському ТМО більше 30% працівників – пенсіонери.

Один коментар

  1. На 3:18сек та девушка,которая в бирюзовом халате,если ты не замужем-дай знать, красивая…