Лозівчани могли б уникнути більшості проблем зі здоров’ям +vd

Лише 5% жінок, що народжують, сьогодні здорові, говорять лозівські медики.

А хворі матері народжують і хворих дітей. Однак це замкнене коло можна розірвати, коли звертати увагу на свій фізичний та психологічний стан, наполягають спеціалісти.

Втрачати своє здоров’я більшість людей починає у шкільному віці. У цьому впевнена заступник головного лікаря Лозівського району з дитинства та рододопомоги Людмила Найдук. Вона говорить, із 100 здорових дітей при народженні у 18-річному віці 80% стають хворими.

Найпоширеніша патологія – карієси. Дуже часто батьки не вважають за потрібне лікувати молочні зуби у дітей. Тому захворювання передається потім і на постійні зуби у дівчаток та хлопчаків.

На думку Людмили Найдук, велика біда лозівських і взагалі українських школярів – гіподинамія. Сучасні діти дуже мало рухаються. Натомість багато сидять — у школі на уроках, вдома — готуючи домашнє завдання або граючи у комп’ютерні ігри. Гіподинамія стає причиною захворювань опорно-рухового апарату, серця, спричиняє ожиріння.  

Серед маленьких лозівчан розповсюджена ще одна проблема – запалення у нирках, яке переходить іноді у хронічні патології. З цим теж можна боротись, якщо вчасно звертати увагу на погані аналізи сечі у дітей.  

Однак, які б не були захворювання чи то у малечі, чи у дорослих, їхня основна причина, за переконанням спеціалістів, у «головах» людей. Практикуючий психолог Ірина Хрисанфова говорить, ми переводимо душевний біль у фізичний.

Тож позбавитися будь-якого захворювання можна, якщо розібратися, якою психологічною проблемою воно спричинено. 

Інна Воробйова 

 

 

{youtube}53TDVssuFJQ{/youtube}