Лозівщина на кілька тижнів залишається без санепіднагляду: СЕС ліквідували +vd

Сьогодні, 21 грудня, усі санепідемстанції України відпрацювали останній день. Їх ліквідовують. У Лозовій санепідемстанцію мають замінити одразу 2 організації: функції контролю здійснюватиме міжрайонний відділ Держсанепідслужби, а лабораторія діятиме окремо — це буде сектор обласного лабораторного центру.

Цього тижня співробітники Лозівської СЕС готувалися до звільнення. Наступного тижня частину з них теоретично мають почати брати на роботу до нової установи — Лозівського міжрайвідділу Держсанепідемслужби. У січні — так само теоретично — тут повинен з’явитися і сектор обласного лабораторного центру. Коли вони фактично почнуть роботу — ніхто точно не знає. За прогнозами, це кінець січня-початок лютого. До того часу у Лозовій не буде санітарно-епідеміологічного нагляду і відповідних лабораторних досліджень, говорить головний лікар Лозівської СЕС Тетяна Овчарюк.

Найбільше у санепідстанції хвилюються через те, що до січня нікому буде досліджувати зразки з інфекційного відділення міської лікарні, а отже, виявляти, які інфекції ходять містом. Крім того, без контролю з боку санепідслужби залишаються заклади харчування, перукарні, водопровідна вода, а ще — школи і дитсадки. Людей, що працюють за санітарними книжками, протягом кількох тижнів теж ніхто не контролюватиме, наголошують у санепідемстанції.

Однак, попри ліквідацію і повну невизначеність вже колишні працівники СЕС готові будь-якої миті повернутися до виконання обов’язків. Якщо у Лозовій спалахне епідемія чи станеться масове отруєння, лабораторія запрацює того ж дня, запевняють співробітники санепідемстанції. Говорять, вони навіть після звільнення почувають себе відповідальними за благополуччя Лозівщини.

Лозівська санепідемстанція точно втрачає 10 своїх працівників — з 84-х. Це, переважно, пенсіонери. Їм, за словами головлікаря, виплатять усі компенсації. Усіх інших колишніх співробітників намагатимуться працевлаштувати у нових структурах — попередні домовленості начебто є. А поки з понеділка у приміщенні санепідемстанції залишаються тільки сторожі та ліквідаційна комісія.

Валерія Гецко

 

{youtube}eKXS3ZYoLkw{/youtube}