У Лозовій до Дня Соборності склали великий державний прапор +vd

Увечері 22 січня молоді активісти Лозової зібралися біля пам’ятника афганцям. Саме цим хлопцям та дівчатам належить ідея урочистої ходи. Таким чином вони хотіли привернути увагу лозівчан до історії рідного народу і до одного з найбільших, на їхню думку, національних свят.

«21 січня у 1919 році землі, які називалися Руссю, об’єдналися під жовто-блакитними знаменами», – пояснює учасник ходи та історик не за фахом Богдан Животченко.

Деякі лозівчани приєднувалися до учасників ходи, коли дізнавалися причину зібрання. Охочих було близько 10. З ними молоді активісти вирушили у напрямку 4 мікрорайону.

Вони несли з собою 9-метрову блакитну половину державного прапору. У районі так званого хреста учасники ходи зустрілися із старшими однодумцями, які мали жовту частину стягу. Вони так само йшли ходою від Палацу культури. Символ України з’єднали на честь об’єднання східних та західних українців.

Більшість лозівчан, яких ми опитали, підтримують саму ідею святкування Дня Соборності. Люди поскаржились, що їм бракує інформації про цю історичну подію.

Утім сама форма відзначин декого насторожила. Через участь у ході представників опозиційних сил, частина лозівчан сприймала святкування за політичну акцію і проходила повз. На думку людей, День Соборності у Лозовій має стати загальноміським, менш політичним і більш організованим.

За півгодини після зустрічі активісти розійшлися. Їхній мітинг пройшов мирно. Сутичок з опонентами не було.

Анна Скрипник

 

 

{youtube}Fz1rNOutxD8{/youtube}