Компанія «Шелл» влаштувала журналістам екскурсію на свою свердловину

Журналістів із Донецької та Харківської областей запросили на територію свердловини, що знаходиться у Первомайському районі поблизу села Веселе. Прес-тур влаштували, аби показати, як проходять роботи на поки що єдиній буровій «Шелла» в Україні.

Екскурсантів відразу перевдягли у спецодяг. Пояснили, що для компанії безпека людей перш за все. Представників ЗМІ розділили на дві групи і провели ознайомчу екскурсію територією.

 За словами Станіслава Лундяка, інженера із буріння компанії «Шелл», зараз бурова установка занурилась на глибину 3 кілометри, а планується, що дійде до 5200 метрів. Аби рідина із свердловини не потрапляла у питну воду, конструкція огороджена чотирма стальними трубами. Простір між ними зацементований надміцним матеріалом.

Представників ЗМІ найбільше зацікавили два котловани, що є на території бурової. У першому близько 5 тисяч кубометрів води. Вона добута із 2 свердловин, виритих тут же на території. Як розповів Станіслав Лундяк, котлован покритий двома шарами гідроізоляційного матеріалу. Воду з нього використовуватимуть, якщо потрібно буде зробити гідророзрив породи. У цьому випадку її змішають із хімічними реагентами та піском, а після використання очистять.

А ось в другому, меншому резервуарі вже використана вода із добутою із глибини породою. Її також очищають, а після закінчення робіт породу утилізують на спеціальному заводі.  

Представники «Шеллу» говорять, вони поки що не знають, чи буде на цьому місці промисловий видобуток газу. Якщо ні, все обладнання приберуть. Знімуть також і плити, якими зараз обкладена територія бурової та під’їзна дорога. А знятий пласт чорнозему, що зараз лежить по периметру території, повернуть на своє місце.

Інна Воробйова